'Arbeidsmigranten krijgen het beter door manifest'

DRONTEN • Wo 30 juni 2021 | 20:33 • Woensdag 30 juni 2021 | 20:33

Om de woon- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten in de gemeente Dronten te verbeteren hebben verschillende partijen woensdag een manifest getekend. Verschillende werkgevers, vakbond FNV, uitzendbureaus, huisvesters en de gemeente Dronten hebben een aantal beloftes gedaan om misstanden tegen te gaan.

Zo moeten de arbeidsmigranten hun stem kunnen laten horen en weten waar ze met hun verhaal terechtkunnen. Ook moeten ze goed en veilig kunnen wonen en zich kunnen registreren. Verder mag een arbeidsmigrant niet direct uit zijn woning worden gezet, als zijn arbeidscontract afloopt. Ook hebben ze recht op privacy en moeten ze kunnen werken onder goede omstandigheden en zich een volwaardig deelnemer van onze samenleving voelen. En arbeidsmigranten moeten goed verzekerd zijn en hebben het recht om bij een pandemie zoals COVID-19 in quarantaine te kunnen gaan.

Bijna exact een jaar geleden riep de gemeenteraad van Dronten burgemeester en wethouders op om met werkgevers en uitzendbureaus in gesprek te gaan over de omstandigheden waaronder de arbeidsmigranten in de gemeente leven en werken. Dat gebeurde naar aanleiding van een aantal incidenten in Dronten. Ook de aanbevelingen van de landelijke commissie Roemer die onderzoek deed naar de situatie van arbeidsmigranten in Nederland spelen een rol.

Volgens de gemeente Dronten is dit pas het begin en zal er in de toekomst actief worden gewerkt om meer partijen bij het manifest te betrekken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel