Omroep Flevoland duikt deze zomer de geschiedenis van de polder in

FLEVOLAND • Vr 2 juli 2021 | 11:03 • Vrijdag 2 juli 2021 | 11:03

Vanaf dit weekend komt Omroep Flevoland met een nieuw geschiedenisprogramma: Tot op de Bodem. Het leven op een zeebodem lijkt inmiddels heel normaal, maar hoe is dat zo gekomen? In de speels ingestoken serie rijden verslaggevers Jaap van den Biesen en Marvin Hop door de polder en duiken in de geschiedenis van Flevoland. Ze onderzoeken waarom dingen zijn zoals ze zijn, juist in een provincie waar over bijna elke centimeter is nagedacht.

In de achtdelige serie reis je mee in het verleden van onze jonge provincie. De verslaggevers spreken met polderpioniers van het eerste uur en Flevolandse ervaringsdeskundigen. Bijzondere archiefbeelden brengen het verleden tot leven. Unieke drone-opnames tonen het Flevoland anno 2021.

Poldermobiel
Elke aflevering gaat over een ander stukje Flevoland. Het tweetal doorkruist de provincie met een Land Rover uit 1973 die beschikbaar werd gesteld door het Mechanisch Erfgoed Centrum Dronten. De Rijksdienst van de IJsselmeerpolders gebruikte deze wagens om de moeilijk de net aangelegde en dus begaanbare polder te doorkruisen.

Jaap en Marvin doen dat nu in deze 'poldermobiel' dunnetjes over. Ze rijden onder andere door de geschiedenis van Nagele, langs de weer-water-wording van het Weerwater in Almere, de overlevingsmentaliteit van de Urker vissers en ze nemen een kijkje achter de schermen van Flevoland als filmprovincie: 'Polderwood'.

Ook bezoeken de twee de vuurtoren op Urk:

Verleden, heden en toekomst
Per aflevering komen drie sprekers aan het woord die elk hun verhaal vertellen: over het verleden, heden en de toekomst. Juist omdat de geschiedenis van Flevoland nog zo jong is levert dat veel verhalen op uit eerste hand.

Zo legt Gerrie de Hamer uit hoe hij destijds hielp bij de aanleg van het Weerwater. En 'pre-pionier' Bob Flobbe vertelt hoe hij als kind de Knardijk aangelegd zag worden. Ook bezoeken de verslaggevers van Omroep Flevoland samen met acteur Rob van Hulst de opnamelocaties van de tv-serie 'Medisch Centrum West' in ziekenhuis St Jansdal in Lelystad.

Rob van Hulst op de voormalige filmset van Medisch Centrum West in het huidige St Jansdal.

Deze blikken op het verleden worden actueel als Urker Klaas Post de verslaggevers meeneemt in de Hollywoodproducties waar hij aan werkt. Veehouder Rimmer Visser vertelt over een nieuw initiatief op de Knardijk. En Odette Breijinck laat zien hoe het Weerwater blijft veranderen.

Over Flevoland is veel nagedacht, maar ze staat niet stil. Reis met Tot op de Bodem mee en ontdek meer over de bodem onder je voeten.

Tot op de bodem is tussen 3 juli en 21 augustus elke zaterdag en zondag te zien op televisie bij Omroep Flevoland. De eerste uitzending gaat over Nagele: het dorp van de toekomst. Deze is ook te zien op ons Youtube-kanaal. Volg onze Facebook, Instagram en Youtube voor alle afleveringen. Elke vrijdagmiddag blikken de verslaggevers met Odeke & Jeroen vooruit op de radio.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel