Waterschap vernieuwt afvalwaterzuivering Almere en Zeewolde

FLEVOLAND • Wo 7 juli 2021 | 0:56 • Woensdag 7 juli 2021 | 0:56

Waterschap Zuiderzeeland gaat de afvalwaterzuiveringsinstallaties van Almere en Zeewolde vergroten en vernieuwen. De plannen daarvoor werden dinsdagavond unaniem aangenomen tijdens de algemene vergadering van het Waterschap Zuiderzeeland.

De vernieuwingen zijn nodig omdat de huidige zuiveringsinstallaties tegen de grens van hun maximale capaciteit zitten. "Almere groeit en de bedrijvigheid groeit. En dat betekent dat er meer gebruikt water wordt aangeboden", zegt heemraad Jo Caris. "Het is daarom nodig dat de installatie in Almere meegroeit."

Maar ook de zuiveringsinstallatie van Zeewolde wordt vernieuwd. Daar wordt een fijnzeef geïnstalleerd. Die zeef moet cellulose uit het afvalwater halen nog voordat het in de installatie komt. "Die cellulose is het wc-papier", zegt Caris. "Als we het er uit halen voor de zuivering, dan vergroot je daarmee de capaciteit van de installatie. Daarmee kunnen we de groei van Zeewolde nog ongeveer 7 jaar aan."

'Nieuw wc-papier van gebruikt wc-papier'
De kosten van die fijnzeef bedragen drie miljoen euro. Volgens Caris is dat een investering die zichzelf kan terugverdienen. "Door de digitalisering gebruiken we steeds minder papier. En dat betekent dat oud papier meer waard wordt. Er is interesse vanuit de industrie om van de cellulose die we met die zeef uit het water kunnen halen, nieuwe tissues en nieuw wc-papier te maken."

Het waterschap wil de uitbreiding van de installaties ook aangrijpen om de nieuwste technieken te gebruiken. Dat is nodig om zo meer stoffen uit het gebruikte water te halen. "De zuivering heeft zich vooral toegespitst op het zuiveren van meststoffen, stikstoffen en fosfaten. Maar er zitten nu veel meer middelen in het water die we er uit willen hebben", zegt Caris. De heemraad doelt op microstoffen. "Denk aan PFAS bijvoorbeeld." Dat is een verzamelnaam voor stoffen die door de mens zijn gemaakt. Ze zitten in verschillende producten zoals smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Ook worden ze gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen.

"Maar we willen ook de resten van medicijnen er uit hebben", zegt Caris. Door de vergrijzing is er een toename van het gebruik van medicijnen. En de resten van de middelen komen via het toilet in het rioolwater terecht. De nieuwe installaties moeten in staat zijn om die stoffen er uit te halen.

Installaties kosten veel geld
De vernieuwing van de installatie in Almere gaat naar schatting 25 miljoen euro kosten. Een groot bedrag, zegt Caris. Maar hij ziet mogelijkheden om ook die investering deels terug te verdienen. "Bij de vergisting ontstaat biogas. Daar kunnen we onze auto's op laten rijden. Maar we zouden het ook kunnen verkopen", zegt de heemraad. "En omdat we meer stoffen uit het water kunnen gaan halen, bieden we ook minder restslib aan om te verbranden. Dus dat levert ook een besparing op."

De nieuwe installatie in Almere zou in 2025 gereed moeten zijn. De vernieuwing zou vooralsnog geen invloed hebben op de hoogte van de heffing voor huishoudens.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel