Agractie Flevoland trekt zich terug, aantal boeren gaat toch protesteren

FLEVOLAND • Wo 7 juli 2021 | 6:48 • Woensdag 7 juli 2021 | 6:48

Agractie Flevoland doet niet mee met het boerenprotest van woensdagochtend. Dat heeft de boerenbelangenorganisatie bekendgemaakt. Reden is de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Flevolandse boeren die toch meedoen met het protest, sluiten zich aan bij omliggende provincies.

"Wij begrijpen dat het land in rep en roer is en dat de politiek en journalistiek wel iets anders aan het hoofd heeft dan het voortbestaan van de agrarische sector. Wij twijfelen er dan ook aan of onze boodschap nu wel de aandacht krijgt die hij verdient", aldus Agractie Flevoland.

Protest in Assen
Een aantal Flevolandse boeren is woensdagochtend toch onderweg naar Assen om te protesteren tegen nieuwe stikstofregels. De boeren die wel protesteren vinden het belangrijk dat hun geluid, ondanks de omstandigheden, gehoord wordt door de politiek.

Akkerbouwer Rik Heukers vindt dat de boeren onnodig veel kritiek over zich heen krijgen. "Wij willen het signaal afgeven dat wij boeren niet alles voor zoete koek slikken." Hij is bang dat in de Gelderse Vallei en het Groene Hart allerlei boeren moeten vertrekken.

Heukers heeft het gevoel dat de boeren "uitgerookt" worden. Dat is geen verstandig plan, stelt hij. "Wij willen graag dat voedsel in Nederland geproduceerd wordt, omdat als je productie over de grens haalt wordt het minder duurzaam voor het wereldmilieu. Daar zijn wij niet blij mee."

Heukers vindt het verschrikkelijk wat er gisteren met Peter R. de Vries is gebeurd. Farmers Defence Force (FDF) heeft desondanks toch besloten dat het protest doorgaat. De akkerbouwer volgt FDF en heeft besloten te demonstreren. Achter hem scharen zich meerdere Flevolandse boeren.

Stilstaan bij aanslag
Actievoerende boeren hebben op verschillende plaatsen stilgestaan bij de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Bij aanvang van de regionale protesten hielden ze een minuut stilte. Dat deden ze "uit respect en medeleven", liet actiegroep Farmers Defence Force weten.

Ook op het Malieveld in Den Haag werd aan het begin van het protest stilgestaan bij de gebeurtenis. Bestuurslid Erik Luiten van actiegroep Agractie sprak van een "vreselijke gebeurtenis". Hij zei te hopen dat De Vries, die zwaargewond raakte toen hij dinsdagavond werd neergeschoten in Amsterdam, het zal overleven. "Wij denken natuurlijk aan hem en zijn naasten."

Waarom protesteren?
De boeren protesteren vandaag op het Malieveld in Den Haag tegen nieuwe stikstofregels. Boerenbedrijven hebben een groot aandeel in de uitstoot. Daarom wil de overheid extra regels opstellen om de stikstofuitstoot terug te dringen. In een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving moeten boeren zelfs helemaal verdwijnen in drie provincies.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel