Raadsleden zijn verdeeld over aantal woningen stationsgebied

LELYSTAD • Wo 7 juli 2021 | 9:59 • Woensdag 7 juli 2021 | 9:59

De gemeenteraad van Lelystad is verdeeld over een subsidieaanvraag voor woningen in het stationsgebied. Dat bleek dinsdagavond. Het Rijk kan vijf miljoen aan subsidie verstrekken als er in het stationsgebied 600 woningen worden gebouwd. Meerdere partijen vinden de 600 huizen alleen te veel. Zij willen voorlopig maar 200 woningen op de plek van het voormalige Getronics-kantoor.

De huizen moeten op vier plekken rondom het station komen te staan. Door de ontwikkeling van het gebied ontstaat een tekort van 10 miljoen euro. Door de versnelde woningbouw wil het Rijk de helft van het tekort betalen. Alleen vinden zeventien van de 35 raadsleden het voorstel voor 600 woningen te veel. Zij willen 200 woningen en op langere termijn nog eens 500 huizen. Volgens wethouder Elzakalai is de subsidie voor de plannen voor het stationsgebied alleen kansrijk met de komst van 600 woningen. De kans dat Lelystad subsidie krijgt met de bouw van 200 huizen is nihil zegt Elzakalai.

VVD: beter nadenken over woningbouwontwikkeling
De VVD is één van de partijen die tegen het huidige raadsvoorstel is. Fractievoorzitter Dennis Grimbergen wil dat eerst 200 woningen in het stationsgebied komen te staan. "We zijn niet tegen een impuls om versneld dat gebied in te richten, maar laten we goed nadenken over hoe dit gebied ingericht moet worden", zegt hij. Volgens Grimbergen zijn er ook geen alternatieven voorgelegd aan de raad. "En de vraag is of je onderhandeld hebt in Den Haag om te kijken wat er mogelijk is in het gebied."

Gesprekken moeten leiden tot compromis
Voor- en tegenpartijen gaan tot de stemming, komende donderdagavond, in gesprek met elkaar. Dat gebeurt samen met wethouder Elzakalai. Voorstander Sanne de Wilde (D66) hoopt daarmee de tegenpartijen op andere gedachten te brengen. "Omdat we dit zo belangrijk vinden voor onze stad om de sprong voorwaarts te maken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel