Lelystad heeft beste papieren voor nieuwe zwaarbeveiligde rechtbank

LELYSTAD • Do 8 juli 2021 | 16:54 • Donderdag 8 juli 2021 | 16:54

Lelystad is de meest geschikte plek voor een nieuwe zwaarbeveiligde rechtbank. Dat staat in een brief van minister Dekker voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. In een Hoogbeveiligde Zittingslocatie (HBZ) worden grote zaken behandeld zoals het megaproces rond Ridouan Taghi en Willem Holleeder.

Nu zit de HBZ voor de noordelijke helft van Nederland nog in Amsterdam Osdorp, ook wel bekend als de Bunker. De zittingslocatie daar gaat sluiten. Een speciaal aangestelde commissie van de Raad voor de rechtspraak heeft Lelystad aangewezen als beste alternatief voor de Bunker.

Veiligheidsrisico's en gevangenis
De commissie heeft gekeken naar een perceel tussen de gevangenis in Lelystad en de plek waar ooit station Lelystad Zuid had moeten komen. De perrons zijn aangelegd maar het station is nooit afgebouwd. Volgens de commissie zijn de veiligheidsrisico's in Lelystad goed beheersbaar. Daarnaast wordt het als voordeel gezien dat er in de gevangenis in Lelystad cellen zijn voor tijdelijke overnachting van gedetineerden met een hoog vlucht- en maatschappelijk risico. Dat gaf voor de commissie de doorslag om deze locatie in Lelystad te kiezen. Er zijn ook adviezen opgehaald bij advocaten, rechtbankjournalisten, slachtoffers en nabestaanden.

De beoogde locatie in Lelystad:

Helikopter en scherpschutters
De bunker in Amsterdam Osdorp is al lange tijd aan vervanging toe. Volgens de Raad van de Rechtspraak zit het gebouw aan de grenzen van de capaciteit. Het is eigenlijk een verbouwd kantoorpand. Daarnaast zorgde de aankomst van verdachten regelmatig voor klachten uit de buurt. De verdachten worden met gepantserde auto's gebracht, die vaak met zwaailicht en sirenes rijden. Bij bepaalde verdachten vliegt er ook een helikopter met een scherpschutter mee.

In 2007 werd het gebouw in Amsterdam beschadigd door een explosie. Een dag later begon een proces tegen Willem Holleeder.

Zo kwamen de verdachten van het Marengo-proces aan in de Bunker:

De commissie heeft ook locaties in Almere onderzocht. Daarbij is gekeken naar Almere Poort en naar de plek waar de PI Almere zat. Deze locatie in Almere Buiten is afgevallen omdat de gevangenis in Almere afgestoten is door de Dienst Justitiële Inrichtingen. Verder is er gekeken naar locaties in Zwolle en Amsterdam. Deze vielen allemaal af.

Amsterdam wil de Bunker behouden
De Amsterdamse Driehoek (gemeente, politie en justitie) wil niet dat de zwaar beveiligde rechtbank de Bunker uit de stad verdwijnt. Burgemeester Femke Halsema schreef een brief naar de gemeenteraad, waarin ze aangaf dat ze de Bunker voor de stad wil behouden, meldt NH Nieuws. De lokale autoriteiten zien de Lutkemeerpolder als een geschikte locatie. "Het betreft een locatie die hemelsbreed niet ver verwijderd is van de huidige bunker in Osdorp, en gunstiger is gelegen", schrijft Halsema.

In een brief aan de commissie die gaat over de locatie van de nieuwe rechtbank schrijft Halsema dat Amsterdam deze rechtbank graag wil huisvesten. "Wij zijn er gezamenlijk van overtuigd dat dit de optimale locatie is voor een nieuwe bunkerrechtbank, waarbij oog is voor de meest kosten- en tijdsefficiënte oplossing en tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de belangen van alle betrokkenen."

Advies wordt bestudeerd
Burgemeester Mieke Baltus van Lelystad laat in een reactie weten het advies van de commissie te gaan bestuderen. Op een later moment gaat de gemeente in overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de vraag wat de mogelijke komst van de HBZ voor Lelystad betekent.

Een groot aantal partijen, waaronder het Openbaar Ministerie en de Dienst Justitiële Inrichtingen gaat nu het advies van de commissie onderzoeken. Ook Minister Dekker gaat het advies nu bestuderen en komt na de zomer met een voorstel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel