'Zwerfafval opruimen is niet dweilen met de kraan open'

LELYSTAD • Ma 12 juli 2021 | 8:00 • Maandag 12 juli 2021 | 8:00

In plaats van naar de gemeente te wijzen, kun je zelf ook iets doen aan het zwerfafval. Dat zeggen vrijwilligers in Lelystad die een paar keer per week de straat op gaan om het zwerfafval op te ruimen. Ze gaan zich verenigen in een stichting, om het probleem nog serieuzer aan te pakken. "Het lijkt dweilen met de kraan open, maar dat is het niet. Rommel op straat zorgt voor meer afval, want als er al iets ligt, gooien mensen er sneller iets bij", vertelt Marc Matthesius, één van de opruimers.

Govert Schipper is ook vrijwilliger. Toen hij een paar jaar geleden een rondje met zijn hond liep, viel het hem op hoeveel afval er rondslingerde. "Ik loop tegenwoordig vaak langs de dreven en vind daar echt zóveel troep. Er ligt afval van de bekende fastfoodrestaurants, maar ik vind ook veel blikjes en lege flessen sterke drank”, vertelt Schippers met een frons op zijn gezicht.

Lelystad Schoon
De opruimers zijn lid van Supporter Lelystad Schoon. Dat is een Facebookgroep met bijna 500 Lelystedelingen die de stad netjes willen houden. Zo'n 200 leden van de groep trekken er geregeld op uit om zwerfvuil op te ruimen. De gemeente Lelystad en het Waterschap Zuiderzeeland zijn erg blij met de vrijwilligers en zorgen voor voldoende opruimspullen.

Peuken tellen
"Wat je niet zou verwachten, is dat sigarettenpeuken zwerfafval nummer één vormen. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat de filters voor een groot deel uit plastic bestaan. Die vergaan dus niet. Daarnaast zijn alle gifstoffen uit de filters ook slecht voor het grondwater", vertelt Schipper. De opruimer telt de peuken die hij vindt. “Het is echt bizar hoeveel peuken er bij bijvoorbeeld bushaltes liggen. Laatst had ik er 180 bij de halte van het ziekenhuis!"

Vechten tegen de bierkaai
Voor vrijwilligers Schipper en Matthesius voelt hun werk niet als dweilen met de kraan open. “We lopen een paar avonden per week en je ziet toch echt dat het langzaam beter wordt. Daarbij is het zo dat al het afval dat wij van de straat plukken in ieder geval niet in bijvoorbeeld het water terechtkomt", besluit Matthesius.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel