Woning kopen makkelijker door uitbreiding starterslening

FLEVOLAND • Zo 11 juli 2021 | 14:09 • Zondag 11 juli 2021 | 14:09

Lelystad breidt de starterslening uit. In de raad zijn daarvoor drie moties aangenomen. Het maximale bedrag van de lening wordt verhoogd van 180.000 naar 325.000 euro. Ook kan de starterslening straks worden aangevraagd voor nieuwbouwwoningen. Tot nu toe kon dat alleen voor bestaande woningen.

"De lening wordt aangepast, omdat de prijzen van woningen stijgen en Lelystad de ambitie heeft starters te helpen bij het starten van hun wooncarrière in Lelystad", aldus wethouder Adam Elzakalai. Zodra de gemeenteraad akkoord is, komt de oude regeling te vervallen en wordt de nieuwe van kracht.

Overbrugging
In 2007 werd de starterslening in Lelystad geïntroduceerd, bedoeld om starters te helpen op de koopwoningmarkt. Met de lening wordt het verschil overbrugd tussen de prijs van het huis en het bedrag dat maximaal geleend kan worden. De starterslening is daarmee een aanvulling op de normale hypotheek en bedraagt maximaal 20% van de koopsom.

Boetevrij aflossen
In de eerste drie jaar wordt er geen rente en aflossing betaald. Verder kan de starterslening altijd -eventueel gedeeltelijk- boetevrij afgelost worden. Het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) voert deze taak uit, waarbij de normen van de Nationale Hypotheekgarantie altijd uitgangspunt zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel