Veel belangstelling voor NK peddelsurfen

ALMERE • Zo 11 juli 2021 | 19:45 • Zondag 11 juli 2021 | 19:45

Op de Noorderplassen in Almere vond dit weekend het Nederlands Kampioenschap SUP plaats. Zo'n tachtig deelnemers, meer dan verwacht, stonden zondagochtend om half elf bij de start voor de lange afstand. Dat is een ronde van ongeveer zeven kilometer voor de jeugd tot vijftien jaar. De volwassen deelnemers moesten twee ronden peddelen op de plassen.

SUP staat voor stand-up paddelboarding. Dat is peddelen op een soort surfplank, iets dat de laatste tien jaar razend populair is geworden. Op het NK in Almere deden verschillende SUP-kampioenen mee, zoals het talent Denato Freens (17) die al vijf jaar supt. "Discipline in wat je doet. Goed water drinken, goed eten en rusten," is zijn geheim. Freens gaat razend snel van start. Alsof hij de sprint van 200 meter - die hij gisteren won - moet doen.

Van oud naar nieuw kampioen
Ook Joep van Bakel, Nederlands kampioen Sup 2020 is van de partij. Hij peddelt tijdens de wedstrijd met een vriend. Van Bakel wint ook deze race. Freens eindigt op de tweede plaats.

Bij de vrouwen doet Nederlands kampioene Petronella van Malsen mee aan de race. "We gaan hard weg starten en dan lekker peddelen", zegt ze. Van Malsen wint ook deze wedstrijd.

Slechte start
Mylo van Bakel, de zoon van Joep, is acht jaar en één van de jongsten. Bij de start valt hij van zijn supboard maar hij wordt toch derde. Er zijn ook veel deelnemers die voor de lol mee doen en niet per se hoeven te winnen. "Het is een leuke nieuwe ervaring", zegt een vrouw die voor de eerste keer meedoet aan een wedstrijd. Op welke plek ze mikt? "Laatste," lacht ze "in ieder geval in de achterhoede."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel