Visserijkoepel VisNed valt uit elkaar

URK • Ma 12 juli 2021 | 12:58 • Maandag 12 juli 2021 | 12:58

Visserijkoepel VisNed is uit elkaar gevallen. Vier van de vijf regionale producentenorganisaties (PO's) hebben hun lidmaatschap opgezegd. Alleen de PO van Urk is niet vertrokken, de anderen zijn opgestapt. Onenigheid over het Noordzee-akkoord was de druppel die de emmer deed overlopen, zegt waarnemend voorzitter Kees van Beveren van VisNed.

Binnen de koepel werd daar al langer over gediscussieerd. PO Urk is altijd tegen het Noordzee-akkoord geweest. Dat akkoord gaat over de toekomst en het gebruik van de Noordzee, waarbij een deel op slot gaat voor de visserij. Urk vindt dat het akkoord de vissers te weinig perspectief biedt.

Ondanks die onenigheid is er wel gekeken of de afdelingen samen verder konden. Van Beveren: "PO Urk is eerder al uit VisNed gestapt. Toen is er mediation geweest waarop PO Urk weer lid is geworden. Maar daarop zegden drie van de vijf anderen hun lidmaatschap op. Ook Zuid (waar Van Beveren voorzitter van is) is toen vertrokken." Volgens Van Beveren hoeft dit besluit niet te betekenen dat de vissers niet meer vertegenwoordigd worden, maar hoe ze een krachtig geluid gaan laten horen wordt nog onderzocht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel