Opnieuw lonkt verlenging voor project buurtconciërges

LELYSTAD • Di 13 juli 2021 | 6:47 • Dinsdag 13 juli 2021 | 6:47

Werkbedrijf Lelystad en woningcorporatie Centrada willen het project met buurtconciërges in Lelystad verlengen. Het project, waarbij in verschillende wijken zij worden ingezet, loopt al sinds 2019.

De conciërges zijn het aanspreekpunt in de wijk. In totaal zijn er nu tien zogenoemde maatschappelijke banen gecreëerd. Het doel is om langdurig werklozen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt uit hun isolement te halen. Volgens Werkbedrijf Lelystad-directeur Onno Vermooten moet de bijstand worden vervangen door een basisbaan. "Mensen werken om geld te verdienen en het geeft hen gelijktijdig zelfrespect en een identiteit. Daardoor verpieteren zij niet achter een uitkering maar gaan ze weer actief deel uitmaken van de samenleving."

Oren en ogen
De achterliggende gedachte is dat zij als Buurtconciërges kunnen uitgroeien tot de ogen en oren van een wijk. Ze werken vanuit de Kluswinkel van Werkbedrijf Lelystad en bieden ondersteuning op thema’s als maatschappelijk werk, fysiek onderhoud, wijkontwikkeling en het stimuleren van een 'gemeenschappelijk gedragen wijkidentiteit'.

Volgens een onderzoeksbureau leveren de buurtconciërges aan 'maatschappelijke baten' twintig tot zestig procent meer op dan ze kosten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel