Reddingsbrigade en brandweer helpen bij overstromingen Zuid-Limburg

FLEVOLAND • Do 15 juli 2021 | 14:13 • Donderdag 15 juli 2021 | 14:13

Vrijwilligers van reddingsbrigades uit Flevoland zijn samen met Flevolandse brandweermensen afgereisd naar Zuid-Limburg. Ze gaan daar in het door wateroverlast zwaargetroffen gebied onder meer helpen met het redden en evacueren van mensen. Vanuit het hele land is hulp onderweg naar het getroffen gebied.

Zo ook vrijwilligers van de Almeerse reddingsbrigade, die donderdagochtend in het clubhuis van de brigadiers in spanning stand-by stonden. Iets voor enen kregen ze hét telefoontje. "We moeten naar Limburg", roept een van de vrijwilligers.

Oscar Poppes is al jaren vrijwilliger bij de reddingsbrigade in Almere. Volgens Poppes is de situatie in Limburg uitzonderlijk. "Ik heb dit in mijn hele leven één keer eerder meegemaakt en dat was in 1995." In dat jaar werd Limburg ook getroffen door overstromingen.

Vanuit Almere vertrekken vier brigadiers richting het zuiden. Ook vanuit Lelystad en Emmeloord zijn vrijwilligers van de reddingsbrigades opgeroepen. In totaal gaan twee boten van de reddingsbrigade naar Limburg toe. Ze worden er door Flevolandse brandweerwagens naartoe gebracht. Ook twee boten van Brandweer Flevoland zelf gaan die kant op. Die komen uit Lelystad en Almere. Een brandweerwoordvoerder laat weten dat er vanzelfsprekend ook boten beschikbaar blijven voor alarmeringen in Flevoland


Naast de boten gaan ook brandweerwagens de kant van Limburg op. Het gaat om één wagen uit de eenheid van Ens en eentje uit Rutten. Samen met een brandweerwagen uit Bussum en Huizen rijden ze donderdagavond naar Maastricht. De veiligheidsregio Limburg gaat daar bepalen waar ze ingezet worden.

Voorzitter Flevolandse reddingsbrigade is al in Limburg
Voorzitter Patricia Werkman van de reddingsbrigade is donderdagochtend al vertrokken. "Ik ben nu bijna bij Valkenburg, de rest van de dag zal het hard werken worden. Er zitten bijvoorbeeld nog 140 mensen vast op een bovenverdieping van een bejaardentehuis. Normaal zitten wij op de Flevolandse stranden, maar nu in Limburg", laat ze donderdagochtend vanuit het zuiden weten.

Mensen worden door de hulpdiensten geëvacueerd (Foto: ANP)

Werkman benadrukt hoe bijzonder deze situatie is. "Onze brigadiers waren vanmorgen om half zeven allemaal samen en hebben allemaal hun werkgever gebeld dat ze vandaag niet kunnen komen werken."

Het is niet duidelijk hoelang de vrijwilligers in Limburg zullen blijven. Almeerder Oscar Poppes gaat ervan uit dat hij de komende nacht ergens op een kazerne op een veldbedje slaapt.

Zandzakken liggen klaar
Waterschap Zuiderzeeland heeft 30.000 zandzakken klaarliggen voor noodsituaties binnen en buiten Flevoland. Ook hebben ze twee zandvul-machines paraat. Vanuit Limburg is er nog geen verzoek gekomen om deze middelen te leveren, maar mocht dat verzoek komen, dan is het waterschap zeker van plan hulp te bieden.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel