Honderden iepen onderzocht op ziekte: 'Genezen is niet mogelijk'

NOORDOOSTPOLDER • Ma 19 juli 2021 | 6:13 • Maandag 19 juli 2021 | 6:13

Alle ongeveer 1400 iepen in Noordoostpolder worden de komende weken weer gecontroleerd op iepziekte. De stichting Iepenwacht Friesland onderzoekt ook enkele duizenden vierkante meters grond waar de gladde iep groeit.

De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. De takken sterven uiteindelijk af en de bomen zijn niet meer te redden. De Iepenwacht houdt al sinds 2005 bomen in Friesland in de gaten. Sinds een paar jaar doet de stichting dat ook in de gemeente Noordoostpolder.

Iepenspintkever
De ziekmakende schimmel wordt verspreid door de iepenspintkever, die eitjes in de bomen legt. Zodra de wortels van de aangetaste boom in aanraking komen met die van een gezonde, is ook die boom ten dode opgeschreven.

De Iepenwacht inventariseert alle iepen en monitort ze twee keer per jaar. Dat begint zodra de bomen vol in het blad staan. Aangetaste iepen worden gemerkt en datum, locatie en naam van de eigenaar of beheerder worden geregistreerd.

Genezen niet mogelijk
Zieke bomen worden direct gerooid. De bast waaronder de iepenspintkever eitjes legt, wordt verwijderd en vernietigd. Een boom genezen is niet mogelijk, zegt inspecteur Rienk Walma van Iepenwacht Friesland. "Er is een aantal belangrijke, monumentale bomen dat geïnjecteerd wordt met een soort griepprik, maar dat biedt geen honderd procent zekerheid. Het beste blijft vroegtijdig opsporen, saneren en zorgen dat het niet hand over hand toeneemt."

De Iepenwacht heeft in Friesland de uitval onder de bomen van 10 naar 1 procent laten dalen. Dat hopen ze in Noordoostpolder ook te bereiken. De stichting is in overleg met Waterschap Zuiderzeeland, de provincie en natuurorganisaties om de werkzaamheden in Flevoland verder uit te breiden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel