Honderden iepen onderzocht op ziekte: 'Genezen is niet mogelijk'
Alle ongeveer 1400 iepen in Noordoostpolder worden de komende weken weer gecontroleerd op iepziekte. De stichting Iepenwacht Friesland onderzoekt ook enkele duizenden vierkante meters grond waar de gladde iep groeit.
De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. De takken sterven uiteindelijk af en de bomen zijn niet meer te redden. De Iepenwacht houdt al sinds 2005 bomen in Friesland in de gaten. Sinds een paar jaar doet de stichting dat ook in de gemeente Noordoostpolder.
Iepenspintkever
De ziekmakende schimmel wordt verspreid door de iepenspintkever, die eitjes in de bomen legt. Zodra de wortels van de aangetaste boom in aanraking komen met die van een gezonde, is ook die boom ten dode opgeschreven.
De Iepenwacht inventariseert alle iepen en monitort ze twee keer per jaar. Dat begint zodra de bomen vol in het blad staan. Aangetaste iepen worden gemerkt en datum, locatie en naam van de eigenaar of beheerder worden geregistreerd.
Genezen niet mogelijk
Zieke bomen worden direct gerooid. De bast waaronder de iepenspintkever eitjes legt, wordt verwijderd en vernietigd. Een boom genezen is niet mogelijk, zegt inspecteur Rienk Walma van Iepenwacht Friesland. "Er is een aantal belangrijke, monumentale bomen dat geïnjecteerd wordt met een soort griepprik, maar dat biedt geen honderd procent zekerheid. Het beste blijft vroegtijdig opsporen, saneren en zorgen dat het niet hand over hand toeneemt."
De Iepenwacht heeft in Friesland de uitval onder de bomen van 10 naar 1 procent laten dalen. Dat hopen ze in Noordoostpolder ook te bereiken. De stichting is in overleg met Waterschap Zuiderzeeland, de provincie en natuurorganisaties om de werkzaamheden in Flevoland verder uit te breiden.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Landbouwers vrezen jaren extra voor terugverdienen zonnepanelenLUTTELGEEST
LUTTELGEEST •Landbouwers in Luttelgeest vrezen dat het drie tot vier jaar langer zal duren voordat ze hun aangeschafte zonnepanelen kunnen terugverdienen. Omdat uitbreiding van het elektriciteitsnet is vertraagd,...
-
Bouwplannen Wisselweg houden gemoederen bezigALMERE
ALMERE •Het aantal geplande studentenwoningen aan de Wisselweg op de plek van het voormalige gebouw De beurs in Almere houdt de gemoederen bezig. Dat bleek donderdagavond tijdens de politieke markt. Het onder...
-
Zeldzame uil gespot in woonwijk in LelystadLELYSTAD
LELYSTAD •In de straat Duinbeek in Lelystad horen bewoners al een paar nachten het geroep van een uil. Volgens vogelspotters gaat het om de zeldzame dwergooruil, die normaal leeft in Zuid-Europa. Buurtbewoners...