Kritiek op Amsterdams raadslid dat Urker vissers betrekt bij rapport over homohaat

URK • Do 22 juli 2021 | 16:05 • Donderdag 22 juli 2021 | 16:05

Politieke partij Hart voor Urk is boos op het Amsterdamse gemeenteraadslid Jan-Bert Vroege (D66) vanwege een interview dat hij gegeven heeft. De Urker fractie heeft daarom zelfs vragen gesteld aan het college van b en w op Urk. Tijdens een interview met PowNed over een rapport rondom homohaat in Amsterdam spreekt raadslid Vroege over de veroorzakers van agressie tegen homo's. Hij zegt dat dit bijna altijd jonge mannen zijn en noemt dan 'witte jongens met een vissersachtergrond'. Volgens hem zouden die, als je naar Urk zou kijken, daar de verantwoordelijken zijn voor eventuele homo-agressie.

Verschillende gemeenteraadsleden reageren tijdens het interview met PowNed op een onlangs verschenen rapport over LHBTIQ+-discriminatie in Amsterdam. Vroege zegt daarover: "De doelgroep die homo-agressie veroorzaakt zijn bijna altijd jonge mannen tussen de 15 en 22 jaar die vaak in groepsverband actief en luidruchtig agressie tegen homoseksuelen uiten."

Wanneer de interviewster dan benadrukt dat het in het rapport over Amsterdam gaat om niet-westerse allochtone jongeren gaat zegt hij: "Dat ligt er aan, als je in Urk kijkt dan zijn dat vaak witte jongens met een vissersachtergrond, kijk je in Twente dan zijn dat misschien boeren en in Amsterdam is de doelgroep meer jongens van een niet-westerse achtergrond."

Absoluut onacceptabel
Hart voor Urk geeft in de brief aan dat de uitspraak hen heeft 'getriggerd' om hier tijdens het zomerreces op te reageren omdat dit "absoluut onacceptabel en bovendien niet waar is." Daarom stellen ze de vraag: "Moeten we niet als gemeente Urk een reactie geven?" Verder benadrukken ze dat ze het een 'aanstootgevend iets' vinden en opperen ze de mogelijkheid om een rectificatie te vragen of te eisen.

Tot slot geeft de partij in de brief aan dat de Amsterdamse raad van harte welkom is om een keer op Urk te komen. De partij denkt dat de raad "van de ene in de andere verbazing zal vallen over hoe goed we hier samenleven al hebben we verschillende principes." Het college heeft nog niet gereageerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel