Race tegen de klok om capaciteit stroomnet te verhogen

FLEVOLAND • Vr 23 juli 2021 | 6:00 • Vrijdag 23 juli 2021 | 6:00

Netbeheerder Liander waarschuwt voor capaciteitsproblemen op het energienet. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de aanleg van alle infrastructuur, zoals kabels en leidingen. Vooral in de Noordoostpolder en op Urk kan het netwerk de vraag naar stroom niet fatsoenlijk meer aan.

"Het stroomnet zoals het ooit is ontworpen, is niet bedoeld voor de energietransitie waar we nu inzitten", vertelt regiomanager Geert Wijnen van Liander. "De grote hoeveelheid zonnepanelen, laadpalen, aardgasvrij woningen: daar is het netwerk nooit voor ontworpen. En daar moeten we het stroomnet nu wel klaar voor maken."

Liander is dan ook gestart met een grote operatie om de capaciteit en infrastructuur te verbeteren. Zo worden er bij het onderstation aan de Nagelerweg in Emmeloord twee grote transformatoren bijgeplaatst. Ook in Luttelgeest gebeurt dat. Verder gaan op verschillende plekken dikkere kabels de grond in.

Race tegen de klok
De werkzaamheden zijn een race tegen de klok. Want de vraag neemt zo hard toe dat er soms 'nee' verkocht moet worden, als gevraagd wordt om een aansluiting op het elektriciteitsnet. Dat is vooral bij grootverbruikers zoals bedrijven een probleem. Tegelijkertijd krijgen consumenten met zonnepanelen op het dak te maken met momenten waarop ze geen energie terug kunnen leveren, omdat het netwerk dat op piekmomenten niet aankan.

In Leeuwarden is de nood zelfs zo hoog dat een bedrijventerrein niet kan worden uitgebreid, een wooncomplex voor mensen met dementie jaren vertraging dreigt op te lopen, en een nieuwe woonwijk geen horeca krijgt. Dat alles omdat er simpelweg geen stroom is. Er wordt wel voldoende opgewekt, maar het huidige netwerk kan het transport niet aan.

Ook Flevoland kleurt op de site van Liander voor een groot deel rood. Het terugleveren door grootverbruikers, denk aan zonneparken en windmolens, is in vrijwel heel de provincie niet mogelijk. En stroom afnemen in grote hoeveelheden, dat is in de Noordoostpolder een probleem.

De nood in Flevoland is net wat minder hoog als in Leeuwarden legt de regiomanager van Liander uit. "Op veel plekken zal het nu niet passen, maar over een aantal maanden weer wel. Dit station nabij Emmeloord is in maart 2022 klaar. Dat zorgt weer voor heel veel lucht in de regio." Toch is 2024 de datum die wordt aangehouden als moment waarop er weer overal voldoende capaciteit is in het gebied.

Straten op de schop
Het vergroten van de capaciteit gebeurt niet alleen door verdeelstations en andere grote apparatuur uit te breiden, ook in je eigen buurt ga je het merken. "We hebben een studie gedaan met alle netbeheerders en we verwachten dat ongeveer 1 op de 3 straten in heel Nederland open moet", legt Wijnen uit. "Ook komen er veel meer transformatorhuisjes in woonwijken. Dat is denk ik wat echt zichtbaar gaat zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel