Proeffabriek maakt producten van onrendabel plastic

ALMERE • Ma 26 juli 2021 | 6:12 • Maandag 26 juli 2021 | 6:12

De Groene Plastic Fabriek in Almere maakt banken, vlonders en schuttingen van moeilijk recyclebaar plastic. De helft van het Nederlandse plasticafval is niet rendabel om te recyclen en wordt daarom verbrand. Het gaat dan bijvoorbeeld om plastic tasjes, boterhamzakjes en bubbeltjesplastic, het zogenoemde zachte plastic.

In de Groene Plastic Fabriek wordt dit plastic in een proef verwerkt tot een korrel. Die korrels worden verhit, waardoor een plastic klei ontstaat. Die klei kan met een pers tot allerlei vormen verwerkt worden.

Een onderdeel van de groene gedachte is dat het plastic uit Almere lokaal wordt verwerkt tot producten waar de Almeerders behoefte aan hebben. Het gaat dan onder meer om schuttingen of bestrating, maar ook om gevelpanelen voor huizen.

Wanneer is de proef geslaagd?
Er moet uiteindelijk genoeg vraag om een echte fabriek neer te zetten. Om dat rendabel te doen, moet die fabriek straks tien keer zo groot zijn als de proeffabriek die er nu staat. De doelstelling is dat de grote fabriek er over drie jaar staat. De gemeente Almere neemt sowieso producten af die er gemaakt worden. Dit om ervoor te zorgen dat het initiatief ook daadwerkelijk van de grond komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel