Aardappelziekte blijkt nog niet onder controle

ZEEWOLDE • Wo 28 juli 2021 | 21:34 • Woensdag 28 juli 2021 | 21:34

Confronterend en teleurstellend, zo noemt aardappeladviseur Jacob Eising het proefveld met robuuste aardappelrassen in Zeewolde. Het is dit jaar code rood voor biologische aardappeltelers. De natte en warme omstandigheden leiden tot serieuze aantastingen en een snelle verspreiding van de aardappelziekte phytophthora. Het proefveld in Zeewolde ligt er niet bij zoals gehoopt, ook hier is de sporendruk hoog.

"Ja, ik ben teleurgesteld", zegt Eising tegen Nieuwe Oogst. "Een aantal rassen dat op papier resistent is, valt nu door de mand. Het is wel zo dat de spoorvorming veel later op gang komt dan in de vatbare rassen. We moeten ook realistisch zijn, want dit jaar is de druk enorm hoog. We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg."

Dit seizoen komt de noodzaak van robuuste aardappelrassen duidelijk naar voren. "Een behoorlijk percentage van de bladeren is al afgestorven", ziet Eising als hij een minder resistent ras inspecteert. "We zien oude en nieuwe aantasting aan het blad. De nieuwe aantasting zal zich de komende uren en dagen uitbreiden tot je een compleet dood blad hebt."

Toch zijn er ook rassen die wel aan de verwachtingen voldoen, want even verderop staat een groen gewas. "Ondanks de druk uit de omgeving is deze plant nog helemaal gezond", aldus Eising.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel