Camera op graf moet overledene dichterbij brengen

EMMELOORD • Do 29 juli 2021 | 7:14 • Donderdag 29 juli 2021 | 7:14

Twee jonge ondernemers uit Emmeloord hebben een manier bedacht om langer in de buurt van een overleden geliefde te kunnen zijn. Met een camera aan de voet van het graf kan je dag en nacht een blik werpen op de grafsteen.

"Je ziet een vlindertje langskomen en wanneer het regent zie je de regen", zegt Geza Sarkany. "Je bent bij het graf op een digitale manier." Samen met Mario Hesselberth heeft hij zes jaar zitten broeden op het idee om overleden familie dichtbij te hebben. Ze noemen de camera bij het graf de 'memories close camera'. Via een simkaart in de camera wordt verbinding gelegd met een app op je telefoon of tablet. Sarkany: "Mensen die de camera aanschaffen kunnen op deze manier 24/7 het graf van de dierbare overledene bezoeken."

De twee kwamen op het idee toen Hesselberth op vakantie was en zijn opa overleed. Hesselberth: "Ik had het moeilijk met het verlies van mijn opa. Ik wilde hem bezoeken maar dat was niet mogelijk. Toen dacht ik, er moet een manier zijn om dicht bij hem te zijn." De oplossing vonden de twee Emmeloorders in de grafcam.

Geen vervanging van bezoek
De kosten van de camera en app bedragen ongeveer zeshonderd euro. Wie inlogt op de app en zo'n camera heeft ziet alleen het graf en de grafsteen met naam en tekst. Andere graven komen niet in beeld. Onpersoonlijk en afstandelijk vinden ze de 'memories close camera' niet. Sarkany: "Het is geen vervanging van een echt bezoek aan het graf." Vooral voor ouderen of familie en vrienden die in het buitenland wonen, moet de camera een uitkomst zijn.

Het idee van een camera bij het graf komt overgewaaid uit Amerika van het bedrijf AFTR waar Hesselberth en Sarkany uiteindelijk mee samenwerken. In Amerika zijn ze enthousiast over de camera en het tweetal verwacht dat de camera bij het graf in Nederland ook aan zal slaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel