Nieuwe methode voor zoektocht naar lichamen in de branding

URK • Do 29 juli 2021 | 21:32 • Donderdag 29 juli 2021 | 21:32

Het Urker team van de Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen (SOAD) is bezig met de ontwikkeling van een nieuw soort dreg. Deze is bedoeld voor zoekacties naar lichamen in de branding van bijvoorbeeld de Noordzee of Waddenzee. Samen met het Korps Mariniers, de politie en de KNRM is op Texel pas geleden een oefening gehouden om de methode te testen.

Beelden van de oefening zijn donderdag naar buiten gebracht door de Landelijke Eenheid van de politie. "De dreg die wij normaal gebruiken is een dreg van hooguit twee meter breed. Deze dreg kan je een spanwijdte geven van vijftig en misschien zelfs honderd meter", zo vertelt de politie.

Andere methode
De zoektocht naar de nieuwe dregmethode is op stoom gekomen nadat vorig jaar op Ameland een 14-jarig meisje verdronk. Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie, waar ook het Urker dregteam aan bijdraagt, heeft toen meerdere dagen langs de kust gezocht. Zonder succes. Het meisje is uiteindelijk gevonden in de buurt van een booreiland.

Het zoeken in de branding vraagt een andere methode dan zoektochten op binnenwateren, zo geeft de politie aan. Tijdens de oefening op Texel is de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van de nieuwe dregmethode. SOAD laat weten dat de dregmethode volop in ontwikkeling en nog niet af is.

Beelden van de oefening op Texel:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel