Nog steeds weinig animo voor coronavaccin op Urk

URK • Wo 4 augustus 2021 | 16:54 • Woensdag 4 augustus 2021 | 16:54

Van alle gemeentes in Nederland, kiezen de inwoners van Urk nog steeds het minst vaak voor een vaccinatie tegen corona. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Die gaan over hoeveel volwassenen tot en met afgelopen zondag een of twee vaccinaties tegen het coronavirus hebben gekregen.

Bijna overal is minstens 40 procent van alle volwassen inwoners volledig gevaccineerd. Alleen op Urk ligt dat percentage onder de 20 procent. Inmiddels heeft tussen de 20 en 39 procent van de Urker volwassenen daar de eerste prik gehaald. In de rest van Nederland ligt dat in één gemeente op minimaal 40 procent, dat is Staphorst, de andere Nederlandse gemeenten hebben al minimaal 60 procent van de inwoners voor de eerste keer tegen corona mogen vaccineren.

Het RIVM heeft de cijfers in vier groepen gebundeld: mensen die tot en met 1955 geboren zijn, mensen die tussen 1956 en 1975 geboren zijn, mensen uit de jaren 1976 tot 1995, en de gemiddelde cijfers onder alle volwassenen. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen volwassenen die al volledig zijn gevaccineerd, en mensen die alleen nog hun eerste prik hebben gehad. De percentages zijn daarbij ook in groepen ingedeeld door het RIVM.

In de meeste Nederlandse gemeenten ligt het percentage van volledig gevaccineerde mensen in de jongste leeftijdscategorie tussen de 20-39 procent. Urk sluit in die leeftijdscategorie aan op het Nederlandse beeld. De Noordoostpolder is de enige uitschieter binnen de provinciegrenzen: daar is ongeveer de helft van de inwoners van die leeftijden al volledig gevaccineerd.

Cijfers eerste vaccinatie iets hoger
Van de Urkers geboren voor 1975 heeft rond de helft inmiddels een eerste prik gehad. In bijna alle andere Nederlandse gemeenten heeft minimaal driekwart uit die leeftijdscategorie de eerste prik gehad. Van de Urkers in de jongere leeftijdscategorie heeft tussen de 20-39 procent de eerste vaccinatie gehad. In alle andere gemeenten in het land ligt dat op minimaal veertig procent.

Vaccinatiecijfers rest van de provincie
In de andere Flevolandse gemeenten is tussen de 60 en 84 procent van de volwassenen al één keer gevaccineerd tegen het coronavirus. Van alle volwassenen die voor 1955 geboren zijn, gaat het zelfs in alle andere gemeenten om tussen de 90 en 94 procent. Het percentage volledig gevaccineerden ligt in die leeftijdscategorie in Dronten ook op 90-94 procent, in de andere Flevolandse gemeenten behalve Urk op 85-89 procent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel