GGD wil in gesprek met Urkers over vaccinatie

URK • Do 5 augustus 2021 | 6:05 • Donderdag 5 augustus 2021 | 6:05

GGD Flevoland wil met inwoners van Urk in gesprek over het halen van een coronaprik in het belang van de volksgezondheid. Uit de meest recente vaccinatiecijfers blijkt dat Urk ver achterloopt op de rest van Nederland.

Op de vaccinatiekaart van Nederland valt Urk op door de afwijkende kleur, ook in vergelijking met gemeenten uit de zogeheten 'biblebelt'. Op Urk is het percentage volwassenen die 1 prik heeft gehad tussen de 20% en de 39%. In Staphorst is dat tussen 40% en 59% en in Barneveld is dat tussen 60% en 74%.

"Wij zouden het aantal vaccinaties op Urk graag hoger zien", zegt Marjon Antoons van GGD Flevoland. "Tegelijkertijd is het wel de vrije keus van mensen en proberen we zoveel mogelijk mensen te motiveren om een vaccinatie te halen."

Socialmediacampagne
Dat doet de GGD onder meer met een socialmediacampagne die vooral gericht is op de relatief jongere Urker. Uit de cijfers blijkt dat vooral de groep in de leeftijdscategorie 25-44 jaar een hele lage vaccinatiegraad heeft op Urk. Ook is er vanuit de huisartsen een brief aan de inwoners gestuurd met daarin informatie over het vaccineren.

Toch vindt locoburgemeester Freek Brouwer dat juist de keuzevrijheid, van het wel of niet halen van een vaccin, benadrukt moet worden. "Wij hebben de informatie gegeven die we denken te moeten geven", vertelt Brouwer. "De mensen hier op Urk maken zelf een afgewogen keuze en die respecteren wij. Ik weet dat sommigen zich vanuit geloofsredenen niet laten vaccineren. Maar ook door geluiden op sociale media of via de site van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken, besluiten mensen om geen vaccinatie te halen."

Daar komt volgens Brouwer bij dat er op Urk heel weinig besmettingen zijn en heel veel jongeren. "We weten dat het minder invloed heeft op jongeren en die zullen zich dus niet zomaar laten vaccineren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel