'Boeren komen in problemen door pompverbod grondwater zuidelijk Flevoland'

FLEVOLAND • Vr 6 augustus 2021 | 12:34 • Vrijdag 6 augustus 2021 | 12:34

LTO Noord maakt zich zorgen om een aangekondigd verbod op het oppompen van grondwater in Zuidelijk Flevoland. Agrariërs gebruiken dat water om bijvoorbeeld te beregenen of om dieren drinken te geven. Maar vanaf 2024 zou dat niet meer mogen.

Waterwinbedrijf Vitens vindt dat de putten van agrarische en andere bedrijven een te groot risico vormen voor de winning van drinkwater in het gebied. Zuidelijk Flevoland werd daarom aangewezen als boringsvrije zone. In 2024 mag er daarom geen grondwater meer opgepompt worden uit de paar honderden particuliere putten in Zuidelijk Flevoland. LTO Noord ging daar destijds tegen in beroep, maar zonder resultaat.

Brandbrief
Volgens de land- en tuinbouworganisatie is het juridisch niet mogelijk om het verbod tegen te houden. Daarom klopt de organisatie aan bij Gedeputeerde Staten. "Met het verzoek om met ons in gesprek te gaan om te kijken welke alternatieven er mogelijk zijn en welke uitzonderingen gemaakt kunnen worden", zegt Jaap Lodders van LTO. Want als er niet wordt ingegrepen, ontstaat er in 2024 een onwerkbare situatie, waarschuwt de organisatie in een brandbrief. De waterleidingen zijn er namelijk niet op berekend om grote hoeveelheden water via het leidingnet naar boerenbedrijven te vervoeren.

Beregenen niet mogelijk
Het beregenen met oppervlaktewater is ook geen optie, want dan kunnen de planten besmet raken met bruinrot. LTO Noord vreest dat de agrariërs in het zuiden van de provincie een enorme rekening krijgen als ze drinkwater moeten gaan gebruiken in plaats van het zelf opgepompte grondwater.

Verbod terugdraaien
De landbouworganisatie hoopt dat het verbod alsnog teruggedraaid wordt, met bijvoorbeeld het stellen van een maximale hoeveelheid water dat opgepompt mag worden. Ook zou er gewerkt kunnen gaan worden met een certificaat voor veilige pompinstallaties die het water van Vitens niet in gevaar brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel