Met de kippen op stok, maar dat gaat niet vanzelf

DRONTEN • Za 7 augustus 2021 | 13:46 • Zaterdag 7 augustus 2021 | 13:46

Op de Warmonderhof in Dronten staat sinds vorige maand een mobiele kippenkar. Het is een modern onderkomen voor 160 leghennen en 4 hanen. Studenten van de biodynamische landbouwopleiding moesten de kippen nog wel even leren hoe ze op stok moesten gaan.

De jonge kippen voelden zich snel thuis op de Warmonderhof, maar bleven als de zon onder ging gewoon op de grond staan. "Dat is niet goed voor hun poten en gewrichten", legt Ditte Charpentier uit. Samen met zeven medestudenten zet zij daarom iedere avond de kippen letterlijk op stok. De kippen bleken snelle leerlingen. "De meesten snappen het nu en gaan iedere avond zelf op de stok zitten. Een stuk of tien moeten we nog helpen."

Moderne mobiele kippenkar
Het onderkomen van de kippen is vrij nieuw voor Nederland. "Het is een mobiele kippenkar die we kunnen verplaatsen over ons hele terrein", aldus Anna Veltman die de studenten begeleidt. De kar heeft LED-verlichting, een hydraulisch aangedreven mestband en water- en voeropslag voor een week. Alles werkt op zonne-energie via de panelen op het dak. "In Duitsland zie je ze al vrij veel bij bedrijven die op kleinschalige manier kippen houden."

Kringloopgedachte
Op de Warmonderhof scharrelen de kippen de restjes op na de oogst, of pikken na de koeien nog wat laatste gras op. Die werkwijze past heel mooi in de kringloopgedachte die de Warmonderhof nastreeft. "Met 160 kippen is het bijna rendabel", rekent Veltman voor. "Maar met 240 kippen kom je uit de kosten. Ik denk echt dat je zo'n mobiele kippenkar in de toekomst veel vaker gaat zien in de biodynamische landbouw."

De kippen leggen samen nu al zo'n 120 eieren per dag. Volgens Charpentier zijn ze superlekker. "Ze hebben een goed gekleurde gele dooier door al het groenvoer dat de kippen krijgen." De eieren zijn te koop in de winkel van de Warmonderhof.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel