Visverbod bij Lage Vaart vanwege WK vissen voor dames

LELYSTAD • Di 10 augustus 2021 | 6:30 • Dinsdag 10 augustus 2021 | 6:30

De voorbereidingen voor het WK dobbervissen voor dames, dat wordt gehouden in Lelystad, zijn in volle gang. Vanwege het evenement is een visverbod ingesteld voor een deel van de Lage Vaart. Het gebied is afgezet zodat de visstand tijdens het WK optimaal is en deelnemers er rustig kunnen trainen. Er wordt geregeld door vrijwilligers en boa's gecontroleerd of iedereen zich aan het verbod houdt.

Het wereldkampioenschap wordt in het weekend van 21 en 22 augustus gehouden en maandag starten de trainingsdagen. Organisator Toine Aarts: "De teams gaan tijdens de training uitvogelen hoe ze hier het beste kunnen vissen, welke vissoorten er zwemmen, hoe je die het beste kunt aanvoeren en op welke diepte."

Maaien, maaien en nog eens maaien
Het parcours wordt door een aantal vrijwilligers uitgezet en er moet nog wel het één en ander gebeuren. Zo staat de oever vol met riet en zit het water vol met waterplanten. Aarts: "Er zijn nu drie zware machines bezig: één maait de oever, de ander haalt de rietkraag weg en de derde ligt in het water, dat is een maaibootje en die maait de waterplanten."

Aarts heeft hoge verwachtingen van het Nederlandse team dit jaar. "Nederland is wel echt een hele goede damesploeg. We hebben iemand in het team zitten, Anja Groot, die individueel de afgelopen vijf jaar drie keer wereldkampioen is geworden. Maar ook de rest van de ploeg is gewoon heel goed. En dan is het natuurlijk ook nog thuiswater." Volgens Aarts zijn Italië en Hongarije ook altijd sterk op het WK. "Dus er zijn wel kapers op de kust." Aan het WK doen verder nog België, Finland, Kroatië, Polen en Spanje mee.

Het Nederlandse team bestaat uit zeven dames, waarvan er twee reserve zijn. De uiteindelijke winnaar is het land dat in de meeste vakken de meeste kilo vis heeft gevangen. Daarnaast is de vrouw die de meeste vis heeft gevangen ook individueel winnaar.

Steeds populairder
Volgens Aarts is het sportvissen sinds corona een stuk populairder geworden. "Vorig jaar hadden we 100.000 extra leden bij Sportvisserij Nederland. Dus er zijn veel meer mensen aan het vissen. Het is laagdrempelig, iedereen kan het eigenlijk wel. Van een bamboehengeltje van een paar tientjes tot aan de wedstrijdspullen die deze dames hebben." Ook ziet hij dat de sport steeds populairder wordt bij vrouwen en dat steeds meer gezinnen samen gaan vissen.

Normaal gesproken is er tijdens zo'n kampioenschap ook een groot jeugdplein zodat jongeren en kinderen kennis kunnen maken met de sport. Dit jaar houdt de organisatie het klein. Publiek is wel welkom, mits iedereen zich aan de geldende maatregelen houdt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel