Te weinig geld voor groot onderhoud Almeerse wijken

ALMERE • Do 12 augustus 2021 | 8:36 • Donderdag 12 augustus 2021 | 8:36

De gemeente Almere heeft de komende jaren te weinig geld voor het onderhouden van de openbare ruimte in de stad. Dat blijkt uit een rapport van de gemeente. Het tekort komt doordat veel meer bruggen, wegen en voetpaden opgeknapt of vervangen moeten worden dan andere jaren. Mocht het budget niet hoger worden, dan kan het gebeuren dat sommige projecten worden uitgesteld.

Voor het beheer van de stad heeft de gemeente ieder jaar een vast bedrag. In de praktijk blijkt dat het per jaar erg kan verschillen hoeveel groot onderhoud of vervangingen er nodig zijn. De komende jaren verwacht de gemeente dus een piek. Een reden is dat er in Almere veel wijken kort na elkaar zijn gebouwd. Die hebben na een bepaalde tijd onderhoud nodig. Doordat er dus kort op elkaar is gebouwd volgt ook het onderhoud elkaar op.

Duurzaamheid kost extra geld
Vanuit het beheerbudget wordt onder meer het dagelijkse onderhoud betaald. Bijvoorbeeld een losliggende stoeptegel of een verzakking in een weg. Maar er zijn de laatste jaren nieuwe kostenposten die vanuit dit budget betaald moeten worden. Zo moet de openbare ruimte van dit geld ook bestendig gemaakt worden tegen klimaatverandering. En er zijn wensen wat betreft circulariteit, biodiversiteit en leefbaarheid. "Soms lukt dit, maar vaker leidt dit tot hogere kosten waardoor achterstanden verder oplopen", aldus de gemeente.

Het is nog niet duidelijk hoeveel het tekort uiteindelijk wordt. De gemeente gaat een rapport schrijven waarin verder wordt gekeken naar de mogelijkheden van het budget.

Nu al last van onder meer verzakkingen en afvaldumpingen
De afgelopen jaren is in Almere al fors bespaard op het groot onderhoud in de stad. Niet zonder gevolgen. Zo ervaren bewoners volgens het rapport dat de kwaliteit van de openbare ruimte achteruit is gegaan. Er zijn signalen van inwoners over onder meer verzakking, verlichting, onkruid, zwerfafval en afvaldumpingen.

De gemeenteraad gaat eind augustus over het rapport in gesprek.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel