'Windplan Groen moet in ijskast na uitspraken Europa en Raad van State'

DRONTEN • Za 14 augustus 2021 | 7:40 • Zaterdag 14 augustus 2021 | 7:40

De verleende vergunningen voor de bouw van Windplan Groen bij Dronten moeten worden ingetrokken en de bouw van de geplande, hoge molens moet in elk geval voorlopig worden stilgelegd. Bestaande plannen voor het windpark moeten worden aangepast. Dat stellen zestien huishoudens in de woonkern Ketelhaven in brieven aan het ministerie van Economische Zaken, aan de provincie en aan de gemeente Dronten.

Volgens de omwonenden van het toekomstige windmolenpark is bij de inpassing en vergunningverlening een onrechtmatige juridische procedure gevolgd. Zij verwijzen naar een recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dat bepaalde dat landelijke richtlijnen voor de bouw van windparken in strijd zijn het Unierecht. In deze landelijke richtlijnen wordt volgens het Europese Hof al sinds 2010 te weinig rekening gehouden met de gevolgen voor milieu en omwonenden. Om die gevolgen goed in kaart te brengen, zou een uitgebreidere zogenoemde milieueffectrapportage moeten worden opgesteld.

Naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof heeft de Raad van State onlangs een streep gezet door plannen voor windparken bij Oss en bij Houten.

Drie molens van het geplande Windplan Groen in Dronten komen vlakbij woningen in de woonkern Ketelhaven te staan. De bewoners vrezen voor ernstige hinder, overlast en gezondheidsschade. Zij vinden dat de drie molens die het dichtst bij Ketelhaven gepland staan, helemaal niet meer gebouwd zouden mogen worden. Voor de andere molens in het windpark zouden eerst uitgebreider de gevolgen voor het milieu in kaart moeten worden gebracht.

Als de overheden niet op korte termijn gehoor geven aan de oproep van de inwoners van Ketelhaven, dan beloven zij nadere juridische stappen te zullen ondernemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel