Indiëherdenking voor derde keer in Flevoland

FLEVOLAND • Zo 15 augustus 2021 | 7:09 • Zondag 15 augustus 2021 | 7:09

In het Bos der Onverzettelijken in Almere is zondag voor de derde keer de Flevolandse Indiëherdenking gehouden. Daar werd herdacht dat Japan 76 jaar geleden capituleerde en er daarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Er werd ook stilgestaan bij de slachtoffers van de gewelddadige Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. In 1949 werd Indonesië onafhankelijk van Nederland.

Dit jaar had de Indiëherdenking voor het eerst een thema: 'Song of Survival, zingen om te overleven'. Deze naam is gebaseerd op de zangkoren die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Jappenkampen zijn ontstaan. De gevangen vrouwen in voormalig Nederlands-Indië schreven en zongen liederen over de helse omstandigheden waarin zij zich bevonden.

Vertegenwoordigers van de zes Flevolandse gemeenten waren aanwezig bij de herdenking. Zo legden de burgemeesters Roger de Groot van Noordoostpolder en Gerrit Jan Gorter van Zeewolde een krans namens de Flevolandse gemeenten. Gedeputeerde Harold Hofstra hield namens de provincie een toespraak. Namens de gemeente Almere deed wethouder Julius Lindenbergh dat.

Eerder maakte Omroep Flevoland in aanloop naar de Indiëherdenking een drieluik. Daarin worden de persoonlijke verhalen verteld van een dwangarbeider, een gevangene en een vluchteling.
- Dwangarbeider aan de Birmaspoorlijn
- Kind in een jappenkamp
- Vluchten uit Indonesië en Nieuw-Guinea

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel