Activiste: grote grazers moeten anticonceptie krijgen

LELYSTAD • Di 17 augustus 2021 | 14:14 • Dinsdag 17 augustus 2021 | 14:14

Dierenactiviste Anita Reerink vindt dat de grote grazers in de Oostvaardersplassen alsnog anticonceptie moeten krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen, stond ze vandaag tegenover de provincie bij de bestuursrechter in Utrecht.

Nu worden er dieren afgeschoten, als het aantal grote grazers in het natuurgebied te veel oploopt. Anticonceptie is volgens Reerink een mogelijke oplossing om de stand van het aantal dieren op peil te houden. In andere gebieden in de wereld gebeurt dat volgens haar al jaren met succes. De activiste denkt dat de provincie Flevoland liever dieren laat afschieten, omdat dat geld oplevert. Aan het vlees van de gedode dieren wordt namelijk verdiend. De provincie bestrijdt dit en zegt dat het afschieten juist geld kost.

Reerink maakte al eerder bezwaar tegen het besluit om door te gaan met afschieten. In dit door de politiek genomen besluit was het onderzoek naar anticonceptie al meegewogen. Bezwaar maken tegen afgesproken beleid is niet mogelijk, stelt de provincie. Die verwees de bezwaren van de activiste daarom naar de prullenbak. Maar Reerink vindt dat de rechter de provincie moet dwingen om anticonceptie alsnog te overwegen.

De rechter beslist over 6 weken of dat gaat gebeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel