Flevoland opnieuw provincie met relatief minste zelfdodingen

FLEVOLAND • Wo 18 augustus 2021 | 0:21 • Woensdag 18 augustus 2021 | 0:21

In Flevoland wordt in vergelijking met andere provincies relatief weinig zelfmoord gepleegd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de afgelopen jaren tot en met 2020.

Per honderdduizend inwoners zijn er negen zelfdodingen. Hetzelfde beeld is te zien in de Zaanstreek en in het zuidoosten van Zuid-Holland. In het zuidwesten van Drenthe en in Zeeuws-Vlaanderen maakten de meeste mensen een eind aan hun leven. Daar ligt het aantal op ruim dertien per honderdduizend inwoners. Vorig jaar maakten in Nederland ruim 1800 mensen een eind aan hun leven. Dat is vergelijkbaar met de jaren daarvoor.


Vorig jaar waren er in Flevoland negenendertig suïcides. Het jaar ervoor waren dat er negentien. Het aantal fluctueert sterk.


Als gekeken wordt naar gemiddelden over een aantal jaren is het aantal zelfmoorden in Flevoland het laagst van Nederland. Een verklaring hiervoor heeft het CBS niet. De aantallen zijn relatief laag en de mensen die de hand aan zichzelf hebben geslagen, hadden allemaal individuele overwegingen om dat te doen. Mensen die zelfmoord plegen doen dat vaak om meerdere redenen. Het CBS stelt vast dat de beslissing tot zelfdoding zelden te wijten is aan één duidelijke oorzaak: "Daarom is het bijzonder moeilijk met kille statistieken recht te doen aan het persoonlijke leed dat achter iedere zelfdoding schuil gaat."

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl

Duidelijk is wel dat mannen twee keer vaker zelfmoord plegen dan vrouwen. Daar is de afgelopen decennia veel onderzoek naar gedaan. Vrouwen zijn veel meer geneigd hun problemen te bespreken met hun omgeving en te zoeken naar oplossingen. Mannen daarentegen verhullen hun problemen naar anderen, hoe groot de problemen ook worden.

Relatief veel zelfdodingen onder agrariërs
Volgens het CBS is het aantal zelfdodingen op het platteland zoals in Drenthe en Zeeuws-Vlaanderen mogelijk hoger door de 'sociale isolatie' in die regio's. Ook is er meer werkloosheid, meer middelenmisbruik en rust er op het platteland een groter stigma op geestelijke problemen. Daarnaast zijn er vanuit de agrarische sector zorgen over zelfdodingen onder agrariërs. Het aantal zelfdodingen ligt in deze beroepsgroep fors hoger dan gemiddeld. Ook bij uitzendkrachten en taxi- of ambulancechauffeurs is het aantal zelfdodingen hoger.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel