Future Pioniers: Uitgaan in Lelystad een boost geven

LELYSTAD • Do 19 augustus 2021 | 7:22 • Donderdag 19 augustus 2021 | 7:22

Jongeren van het collectief 'Future Pioniers' willen het centrum van Lelystad nieuw leven inblazen. "Het uitgaansleven in Lelystad moet een boost krijgen", zegt Remco Hop van het collectief. Ze willen met de gemeente meedenken en een bijdrage leveren aan de nieuwe nota cultuurbeleid.

Hop vindt het aanbod van horeca zoals cafés en ook de de uitgaansgelegenheden niet divers genoeg. Het centrum is al jaren niet erg aantrekkelijk. Hop: "We hebben een heleboel kroegen hier in Lelystad. Maar zo gezellig als het vroeger was, is het niet meer." Op het theaterkwartier rond het AGORA Theater staat al heel wat te gebeuren. De nieuwe bioscoop wordt gebouwd, er komt een nieuwbouwwijk en URBN Village staat er nog.

Jongeren hopen dat de ontmoetingsplek URBN mag blijven. "Er zou eigenlijk niet zo veel moeten veranderen," zegt Anne Luz Pijnenburg van The Waste To Success, een collectief dat zich inzet tegen voedselverspilling. "Ik weet niet wat ze hier van plan zijn maar ik hoop dat we een mooie nieuwe plek krijgen in ieder geval met een keuken", zegt Pijnenburg.

Op het Het Pleintje hoeft volgens Hop niet veel veranderd te worden. "We hebben veel Amsterdamse kroegen in Lelystad," zegt hij lopend over het pleintje. "Het is hier zo gezellig, dit moet gewoon blijven." Buurtbewoners die op het terras van café La Plaza zitten, zijn het helemaal met hem eens. "Het is supergezellig. De leukste kroeg van Lelystad." Verhuizen naar het centrum zien ze niet zitten. "We zitten hier al ruim 20 jaar", zegt een man. "Je kan die sfeer die hier hangt niet meenemen."

De oude disco aan de Middenweg is al tien jaar dicht. De bouwval ziet er niet uit. "Het is even schrikken maar dit was ooit de bekende discotheek Mystic,"vertelt Hop. Het pand slopen voor nieuwbouw ziet hij niet zitten. Het zou een goede nieuwe plek voor poppodium Corneel kunnen zijn. Future Pioniers vindt juist dat je meer moet doen met de rafelranden van de stad zoals dit oude gebouw. Hop: "Dit is een goede plek voor creatieve geesten. Een plek om te experimenteren zoals op de NDSM-werf in Amsterdam."

Het nabijgelegen skatepark wordt goed gebruikt door jong en oud. "Een prima baan," zegt een man die aan het skaten is: "Maar hij is wel verouderd." Jongeren vinden dat de baan wel wat groter mag. "Het is hier gewoon te druk." Hop is het met hem eens. "Het mooiste zou zijn als het centrum gaat groeien dat we hier straks een grotere skatebaan hebben en aan de overkant een nieuw poppodium. Dat is een mooi toekomstperspectief."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel