Lerarentekort basisschool De Boeier: muurtje doorgebroken voor klas van 52 kinderen

LELYSTAD • Ma 23 augustus 2021 | 13:19 • Maandag 23 augustus 2021 | 13:19

Het landelijke lerarentekort dwingt basisschool De Boeier in Lelystad tot een creatieve oplossing. Zo krijgen de twee groepen 8 sinds maandag gezamenlijk les van één docent en één onderwijsassistent. Dat schrijft de directie in een e-mail aan de ouders van de leerlingen.

Normaal gesproken telt een klas 25 leerlingen, maar nu zitten 52 leerlingen in één lokaal. Om ervoor te zorgen dat de onderwijzer samen met de onderwijsassistent alle leerlingen in de gaten kan houden, is een muur uitgebroken tussen twee lokalen.

Geen reacties op vacature
Directeur Roelie Renzema zag geen andere oplossing voor het probleem dan het doorbreken van de muur. "De sollicitant die we vlak voor de vakantie hadden aangenomen heeft er toch voor gekozen om niet te komen", schreef ze in een brief aan de ouders van de leerlingen. "Dat was wel even schrikken. We hadden namelijk verder geen kandidaten, er had niemand gereageerd op de vacature die nog openstond en de bureaus zoals Maandag hadden ook al laten weten niemand aan te kunnen bieden." Ook konden de andere docenten van de school niet meer uren werken.

De juf geeft de beide klassen instructies, waarna de onderwijsassistent meehelpt tijdens de les. Renzema in de brief: "We moeten samen ontdekken wat hierin goed werkt en wat niet. Deze werkwijze waarbij een onderwijsassistent in de groep bij de leerkracht is, komt op kleinere schaal al voor binnen onze school maar dit is voor het eerst dat we op deze manier aan twee groepen tegelijk gaan lesgeven."

Blij met deze oplossing
Directeur Renzema: "We hadden graag gewild dat we voor iedere groep afzonderlijk een volledige leerkracht tot onze beschikking hadden. Dat is in deze tijden van het oplopende lerarentekort vrijwel onhaalbaar, zo blijkt weer. We zijn wel blij met de oplossing die we voor nu hebben gevonden. We denken dat we kwaliteit zullen kunnen bieden en dat we onze leerlingen dit laatste jaar goed kunnen voorbereiden op het voortgezet onderwijs."

De Boeier organiseert komende donderdag een digitale ouderavond om de eerste ervaringen te bespreken en vragen van ouders te beantwoorden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel