Ruim 370 soorten nachtvlinders geteld in Nieuw Land

LELYSTAD • Di 24 augustus 2021 | 15:54 • Dinsdag 24 augustus 2021 | 15:54

In Nationaal Park Nieuw Land zijn 373 soorten nachtvlinders geteld. Verder zijn 24 soorten dagvlinders en 24 soorten libellen gezien. Dat staat in het Boswachtersblog van Staatsbosbeheer.

De dieren zijn geteld in het kader van het 2021soortenjaar. De cijfers gaan over hoeveel vlinders er tot nu toe zijn geteld in de Oostvaardersplassen, Marker Wadden, Lepelaarplassen en het Markermeer. Van de telling is een speciale kaart gemaakt. Er is naar alle diersoorten gekeken, bijvoorbeeld ook naar slakken, vissen, vogels en insecten. In totaal gaat het om zo'n 2.500 dier- en plantensoorten.

Veruit de grootste groep gespotte dieren zijn vogels. In totaal gaat het om ruim 55.000. Daarna volgen de vlinders met zo'n 4.300 exemplaren. Ook zoogdieren komen veel voor in het gebied.

'Stropen' om te lokken
Het tellen van nachtvlinders is een bijzondere klus. "Spectaculair waren natuurlijk de nachtelijke waarnemingsacties. Met licht en een wit laken kunnen nachtvlinders worden gelokt", is te lezen in het Boswachtersblog. Het is ook mogelijk om te 'stropen'. Daarbij wordt een zoet en soms alcoholisch mengsel op bomen gesmeerd om de dieren te lokken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel