Straatracers zijn welkom met een goed plan bij gemeente Lelystad

LELYSTAD • Wo 25 augustus 2021 | 23:48 • Woensdag 25 augustus 2021 | 23:48

De straatracers die geregeld racen en driften op de IJsselmeerdijk bij de Maxima-centrale in Lelystad, zijn welkom bij de gemeente als ze met een goed plan komen voor een oplossing voor de illegale straatraces. Dat zegt de burgemeester van Lelystad, Mieke Baltus.

Wel is ze kraakhelder als het gaat om de illegale straatraces in haar gemeente. "Het is verboden en we zullen handhaven. Dus als we een melding krijgen dan gaat de politie erop af. Ook als we weten dat het een zondagavond is met mooi weer dan gaan we er preventief naartoe. Ik moet er niet aan denken wat er zou kunnen gebeuren met de veiligheid."

Racen gebeurt al jaren
Toch wordt er al vele jaren illegaal geracet op verschillende plekken in Lelystad. Op de vraag of dat dan toch niet op gedogen lijkt omdat de gemeente immers weet dat dat gebeurt is Baltus stellig. "Gedogen is echt als je van te voren kiest dat je het niet handhaaft. Het enige probleem is dat we er niet 24/7 kunnen zijn. Maar dat is echt geen gedogen, we handhaven."

De racers lopen al jaren met de ziel onder de arm in Lelystad en de rest van Nederland als het gaat om het uitoefenen van hun hobby. Ze willen op gezette tijden met auto's en motoren tegen elkaar racen en met elkaar driften. De burgemeester snapt de passie van de groep maar blijft benadrukken dat het illegaal is en dus verboden. "Ik ga dus ook niet kijken bij de groep tijdens een middagje racen om te zien hoe gezellig het is."

Gesprek loopt
Wel is de gemeente inmiddels in gesprek met de groep. De burgemeester zegt open te staan voor een goed plan dat de veiligheid garandeert voor deelnemers en omstanders. De bal ligt nu dus bij de racers om zich te organiseren en met een plan te komen.

Op de vraag of de burgemeester dit probleem, dat ook elders in het land speelt, met collega's of bewindslieden in Den Haag gaat bespreken antwoordt ze: "Wat mij betreft zal dit regionaal en landelijk op de agenda komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel