"Opvang Afghaanse vluchtelingen in sporthallen niet wenselijk"

ALMERE • Do 26 augustus 2021 | 23:05 • Donderdag 26 augustus 2021 | 23:05

Het tijdelijk opvangen van Afghaanse vluchtelingen in Almeerse sporthallen is geen goed idee. Volgens wethouder Jan Hoek van Groen Links is dat niet goed voor de vluchtelingen zelf, maar ook niet voor de bereidwilligheid van de maatschappij om ze op te vangen. De Partij voor de Dieren, PvdA, SP, CU, D66 en GroenLinks hadden donderdag om extra opvangplekken in de stad gevraagd.

Omdat er een uitbreiding op de planning staat voor het azc in Almere, wilden de partijen weten of die uitbreidingen naar voren geschoven kunnen worden. Op die manier kan worden voorkomen dat noodopvang in bijvoorbeeld sporthallen noodzakelijk is.

Het kabinet riep donderdag op om meer opvangplekken voor asielzoekers en huisvesting voor vergunningshouders te creëren. Wethouder Hoek kon donderdagavond tijdens de Politieke Markt nog niet met zekerheid zeggen of er ook extra opvangplekken komen in Almere. Die kans is wel groot, aangezien hij wel gehoor gaat geven aan de wensen van het kabinet. De provincie en de Flevolandse gemeenten gaan snel over de opvangplekken in overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

'Moet je mensen helpen die schijnbaar niet geholpen willen worden?'
Niet iedere partij is voorstander van het opvangen van vluchtelingen uit Afghanistan. René Eekhuis van Respect Almere stelt dat het land al is geholpen door het westen. "De westerse wereld helpt daar al twintig jaar mensen, die schijnbaar niet geholpen willen worden." Hij bedoelt daarmee dat Afghanistan geen strijd heeft geleverd tegen de Taliban. Eekhuis vraagt zich af waarom het stadbestuur dan toch meegaat in de oproep van de overheid om extra opvangplekken voor Afghaanse vluchtelingen te realiseren. "Afghanistan verkeert niet in een oorlogssituatie. Daarom is er op dit moment geen probleem dat Almere moet helpen oplossen."

Niet ons oordeel
De wethouder antwoordde op Eekhuis dat het niet aan het stadsbestuur is om te oordelen of mensen wel of niet terecht vluchten. Hoek zegt dat het belangrijk is dat er sprake is van vluchtelingen. En dat vanuit de overheid een dringende oproep is gedaan voor extra opvangplekken. "Wij vinden dat wij daar op een ruimhartige manier gehoor aan moeten geven."

Gesprek op Politieke Markt Almere over opvang Afghaanse vluchtelingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel