Inspectie: havo op Emelwerda College is 'zeer zwak'

EMMELOORD • Vr 27 augustus 2021 | 10:24 • Vrijdag 27 augustus 2021 | 10:24

De Inspectie van het Onderwijs beoordeelt de havo op het Emelwerda College in Emmeloord als 'zeer zwak'. In het rapport van de inspectie staat dat er ernstige tekortkomingen in de onderwijsresultaten en het onderwijsproces zijn.

De inspectie voerde dit voorjaar een onderzoek uit bij het Emelwerda College. Bij de afdeling havo kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat er veel mis is, zo is te lezen in het recent gepubliceerde rapport.

Tegenvallende cijfers
De afgelopen jaren liggen de onderwijsresultaten van de afdeling havo onder de wettelijke norm, schrijven de onderzoekers van de inspectie in het rapport. In de bovenbouw blijven te veel leerlingen zitten of stromen te vaak af naar een lager niveau. Het Emelwerda College heeft 'onvoldoende zicht' op de ontwikkeling van de leerlingen en als de ontwikkeling van de leerlingen stagneert, gaat de school onvoldoende na wat de reden hiervoor is. Daarnaast schrijven de onderzoekers dat te veel leerlingen onderwijs volgen onder het niveau van het advies van de basisschool.

De inspectie zegt dat de school zelf ook heeft gezien dat het niet goed gaat. "Het bestuur krijgt van ons de opdracht dit te herstellen", aldus het rapport. De directie heeft al maatregelen getroffen, maar die hebben nog niet het gewenste effect, concluderen de onderzoekers. Dat komt onder meer doordat de directie en de docenten niet goed met elkaar samenwerken. Als andere verklaring noemt de inspectie dat docenten de schuld van tegenvallende cijfers van leerlingen niet bij hun lesprogramma legt, maar bij de leerling. Wel zegt de inspectie dat het personeel bekwaam is en de ambitie heeft het onderwijs te verbeteren, maar 'schoolbreed mist nog de urgentie om het onderwijs daadwerkelijk te verbeteren'.

Grote teleurstelling
Het bestuur van het Emelwerda College zegt in het rapport dat het oordeel van de inspectie een 'grote teleurstelling' is. "Maar het sterkt ons erin dat wij de ingeslagen weg beter moeten waarmaken." De school herkent zich niet helemaal in de bevindingen van de inspectie. "Wij hebben goed zicht op onze leerlingen, maar de inspectie geeft aan dat wij onze ambities meer moeten waarmaken."

De school geeft ook aan dat de havo-afdeling per direct versterkt is met een extra afdelingsleider. Ook schrijft het bestuur dat de vakdocenten meer ondersteuning gaan krijgen zodat de leerlingen beter kunnen worden begeleid. Het programma toetsen en afsluiten (PTA), dat niet aan de wettelijke eisen voldeed, is aangepast. "De urgentie wordt nu echt gevoeld", zegt bestuurder Marga Sijbom-Hassing van het Emelwerda College.

Binnen een jaar komt de inspectie weer langs om te kijken of de situatie verbeterd is. Is dat niet het geval, dan wordt de school bij de minister gemeld zodat vervolgmaatregelen getroffen kunnen worden. In het uiterste geval kan de toelage van de Rijksoverheid dan worden gestopt.

Bijlages

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel