Gemeente noemt communicatiefunctionaris na kritiek niet langer 'hoofdredacteur'

ALMERE • Di 31 augustus 2021 | 21:37 • Dinsdag 31 augustus 2021 | 21:37

Almere gaat de functietitel 'hoofdredacteur' niet meer gebruiken voor een communicatiefunctionaris binnen de gemeente. Dat laat wethouder Hilde van Garderen (VVD) weten na kritiek van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Het genootschap vindt dat het onjuiste gebruik van de titel hoofdredacteur schade toebrengt aan de onafhankelijke journalistiek.

Voorzitter Marcel Gelauff van het genootschap schrijft in een brief aan Almere verbaasd en ongerust te zijn dat de gemeente een hoofdredacteur heeft aangesteld. Ook al is de gemeente niet de eerste overheidsinstantie die de titel gebruikt. "Deze titel wordt gebruikt voor de leider van een journalistieke redactie, die onder meer verantwoordelijk is voor de bescherming van de onafhankelijkheid van die redactie. Als een overheidsinstantie die titel overneemt, leidt dit tot verwarring en kan het gebruikt worden tegen de journalistiek."

Gelauff benadrukt dat journalisten al geregeld worden gezien als verlengstuk van de overheid of daarvan worden beschuldigd. "Beschuldigingen zonder enige grondslag, infame verdachtmakingen, kwetsende frames en niet aflatende pogingen de journalistiek in een kwaad daglicht te stellen, zijn helaas aan de orde van de dag. Voor individuele journalisten gaat dit bovendien steeds vaker gepaard met intimidatie, bedreigingen, regelrechte agressie of zelfs geweld", schrijven de hoofdredacteuren in hun brief aan de gemeente.

Almere stelde onlangs Astrid Prummel aan als hoofdredacteur om leiding te geven aan een communicatieteam dat eigen nieuwsberichten voor de gemeente gaat schrijven. De gemeente zegt zo nieuwe manieren te willen ontwikkelen om in contact te komen met haar inwoners. Wethouder Van Garderen laat weten "de verwarring die de functietitel van hoofdredacteur heeft veroorzaakt zeer te betreuren." Volgens haar gaat de gemeente proberen een andere term te bedenken voor de functie.

Marcel Gelauff laat in een reactie weten blij te zijn met dit besluit. "Ik vind het fijn dat de gemeente zo snel reageert. En dat ook de gemeente ziet dat het belangrijk is om een onderscheid te maken tussen de positie van de journalistiek in de samenleving en de positie van een overheidsinstelling."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel