Aantal verdwenen asielzoekers lager dan gedacht

ALMERE • Do 2 september 2021 | 22:45 • Donderdag 2 september 2021 | 22:45

Het aantal asielzoekers dat na verblijf in het Almeerse asielzoekerscentrum van de radar verdwijnt, is kleiner dan gedacht. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat in het stadhuis.

Het debat tijdens de Politieke Markt was aangevraagd door Koen Bokhorst van de VVD. De partij had cijfers die aangaven dat er per week tien tot vijftien personen uit beeld zouden verdwijnen. De gemeente en andere instanties verliezen hen uit het oog op het moment dat ze zich uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Waar ze dan heen gaan, weet niemand.

Drie of vier per week
In werkelijkheid gaat het om drie of vier per week, zei wethouder De Jonge. De cijfers waarop de VVD zich baseerde, waren beïnvloed door administratieve processen, legde de wethouder uit. Er zijn namelijk geen landelijke afspraken voor zogenoemde terugmeldingen: wijzigingen in die oorspronkelijke registratie. Die kwamen sinds 2013 niet meer door. Mensen werden wel centraal ingeschreven, maar dus niet automatisch uitgeschreven. Inmiddels is duidelijk geworden dat het BRP daardoor niet meer klopt en is begonnen met een inhaalslag. De cijfers die de VVD had, werden door die inhaalslag beïnvloed, aldus De Jonge.

Geen meldingen van overlast
Volgens haar zijn de mensen die uit beeld verdwijnen uitgeprocedeerd, of hebben ze aanwijzingen dat hun asielverzoek binnenkort afgewezen gaat worden. De VVD gaf aan bang te zijn dat deze mensen in de illegaliteit verdwijnen en overlast in de stad kunnen geven. Aya Selman van de PvdA ging daar tegenin. "Wij hebben gegevens bij de politie opgevraagd over de incidenten die betrekking hebben op de "verdwenen" asielzoekers. [...] Er zijn geen aanmeldingen die erop wijzen dat mensen die vertrekken uit het azc in Almere, overlast of problemen veroorzaken in Almere."

Dat het er minder zijn dan gedacht, wil niet zeggen dat het dan geen probleem meer is, vonden meerdere politieke partijen. De VVD gaat zich dan ook beraden op een motie. "Want nu met elkaar weglopen en er niets meer mee doen, dat vind ik zonde. Want het zijn nog steeds 200 mensen waarvan we niet weten waar ze verblijven en daar moeten we ons om bekommeren", aldus Bokhorst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel