Kevermepper mept coloradokevers van aardappelplanten

BIDDINGHUIZEN • Ma 6 september 2021 | 6:09 • Maandag 6 september 2021 | 6:09

Telers en machinebouwers in Biddinghuizen hebben een machine ontwikkeld die coloradokevers letterlijk van aardappelplanten mept. De coloradokever kan een heuse plaag zijn en komt steeds meer voor doordat het in Nederland steeds warmer wordt. Vooral de larven kunnen in korte tijd hele velden kaalvreten.

Dankzij de inzet van de kevermepper hoeven boeren geen bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken tegen de kevers. Het apparaat is een uitkomst voor de biologische teelt, maar omdat chemische middelen steeds duurder worden, zien de uitvinders ook een toekomst in de gangbare landbouw.

Hoe werkt het?
De kevermepper wordt voorop een trekker bevestigd. In het apparaat zitten draaiende plastic flappen die de kevers van de aardappelplanten slaan. De kevers belanden via een plaat in opvangbakken, die weer worden geleegd in een grotere bak.

Niet alleen de coloradokever wordt door de mepper verwijderd. Ook beestjes die wel nuttig zijn, worden meegenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om lieveheersbeestjes en spinnen. Maar die kruipen of vliegen weer uit de bak, terwijl de coloradokever blijft zitten. De grote bak wordt uiteindelijk gevuld met water, waardoor de kevers verdrinken.

Mepper is klaar voor de markt
De kevermepper is door telers en machinebouwers van Field Workers in Biddinghuizen ontwikkeld. Ze kregen hiervoor een subsidie van de provincie van ruim 100.000 euro. Nu is de mepper klaar om de markt te veroveren. Komend jaar zullen er naar verwachting vijf gebouwd en verkocht worden. De hoop is dat dit aantal het jaar daarop verdubbelt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel