Eerste Buurtkastje met voedsel in gebruik genomen

LELYSTAD • Wo 8 september 2021 | 15:36 • Woensdag 8 september 2021 | 15:36

Aan de Breehorn in de Zuiderzeewijk in Lelystad staat sinds woensdag een Buurtkastje. Dat is een houten kastje met allerlei etenswaren erin, gedoneerd door mensen uit de buurt. Het idee is simpel: wie iets nodig heeft, mag het pakken. Wie iets wil geven, kan het erin stoppen.

De kastjes zijn bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan én om mensen met een kleine portemonnee te helpen. Een soort mini-voedselbankje in de wijk. Initiatiefnemers zijn Ria Koreman en Barbara van der Vliet. "Ik zag zo'n kastje bij vrienden in Purmerend", zegt Koreman. "Ik vond dat zo'n fantastisch idee dat ik tegen mijn man zei: kunnen wij ook niet zoiets opzetten?"

Minimaal tien kastjes
Er komen in ieder geval tien van deze Buurtkastjes in de stad en als het een succes wordt, volgen er misschien meer. De bedoeling is dat er alleen houdbare producten in gelegd worden, omdat verse producten te snel bederven. De gemeente betaalt mee aan het leveren van de kastjes, die gemaakt worden door een sociale werkplaats in Emmeloord.

Bewoner Rina Bakker wilde graag meewerken en heeft het eerste Lelystadse kastje nu aan haar schuurgevel hangen. Ze hoopt dat er veel gebruik van gemaakt gaat worden en gaat er zelf zeker boodschappen in stoppen. En ze houdt een oogje in het zeil om te zorgen dat het kastje goed gebruikt wordt.

Wethouder Luc Baaten is blij dat ook Lelystad nu van deze voedselkastjes heeft. Hij onthulde woensdag het eerste exemplaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel