Lange lijst met opstartproblemen bij campus Porteum

LELYSTAD • Vr 10 september 2021 | 7:32 • Vrijdag 10 september 2021 | 7:32

De nieuwe schoolcampus Porteum in Lelystad kampt met meerdere opstartproblemen. Dat blijkt uit signalen van ouders, leraren en uit een brief van het schoolbestuur zelf. De klachten variëren van files bij de fietsrekken tot lesuitval door klaslokalen die niet open gaan.

In de brief van het schoolbestuur wordt aangegeven dat een aantal gebouwen nog geen schoolplein heeft, er te weinig plekken voor fietsen zijn, systemen voor ventilatie en klimaatbeheersing nog niet goed werken en dat leerlingen nog geen kluisje hebben. "Laat ik voorop stellen dat ik begrip heb voor het feit dat ouders teleurgesteld zijn", zegt bestuurder Barry Lommen. Hij wijt de problemen aan de vertraagde oplevering van de campus, waardoor er weinig tijd was om goed op het aankomende schooljaar voor te bereiden.

Daarnaast is in verschillende lokalen maar plek voor 21 leerlingen terwijl er soms meer leerlingen in een klas zitten. Ook gaan sommige lokalen niet open met de geavanceerde digitale lokaalsleutel. Daardoor is het meerdere keren voorgekomen dat lessen zijn uitgevallen of dat leraren op de gang hebben lesgegeven.

Onveilig
Een medewerker van de school laat (anoniem) weten dat er ook problemen rondom de veiligheid zijn. Op de coatingvloeren zou vergeten zijn om een middel te strooien tegen de gladheid waardoor verschillende leraren onderuit zijn gegaan. Ook staan er nog steigers en hoogwerkers in de school. Verder zouden de in- en uitgangen als onveilig worden ervaren door de vele trappen en zouden huismeesters aangeven het 'doodeng' te vinden om op een plein zoveel jongeren tegelijk in de gaten te moeten houden.

Ouders van leerlingen uiten ook hun zorgen. Ze geven aan dat hun kinderen zich over het algemeen niet veilig voelen op de school. Ook omdat de gangen soms zo druk zijn dat je er amper door kan. Eén ouder zegt te horen dat er gedeald wordt rondom de school en dat er vuurwerk wordt verkocht. Een leerling vertelde tegen een andere ouder dat als je op één van de grote trappen in de aula gaat zitten, zoals bedoeld, je op je hoofd wordt gespuugd.

Klachten rond veiligheid hebben prioriteit
Woordvoerder Rhody Matthijs van SVOL laat weten dat er de eerste weken meerdere klachten en vragen zijn binnengekomen van ouders. Hij zegt dat klachten rond veiligheid prioriteit hebben. Het probleem met de coatingvloeren is hem niet bekend en de steigers zijn nodig voor het afregelen van het klimaatbeheersingssysteem. Matthijs benadrukt dat er donderdag twee schoolpleinen zijn opgeleverd en dat er extra personeel is aangewezen om in de pauzes op de verkeersstromen in de gangen te letten. Hij hoopt dat alle opstartproblemen voor 8 oktober zijn aangepakt, dan is de feestelijke opening van Porteum.

Bestuurder Barry Lommen verwacht dat de bouwkundige problemen voor het einde van de herfstvakantie zijn opgelost.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel