Duinen van piepschuim op parkeergarage

ALMERE • Vr 10 september 2021 | 7:07 • Vrijdag 10 september 2021 | 7:07

Hoe tover je een betonnen parkeergarage om tot een weelderig mini-natuurgebied? Dat was de uitdaging waar projectleider Johnny Blommers van 'Duinkop-Zuid' zich in mocht vastbijten. Zijn team probeert met blokken piepschuim om de parkeergarage in Almere Duin te laten versmelten met het omringende duinlandschap.

Het bouwbedrijf waar Blommers voor werkt, infrabedrijf Gebr. Van Kessel, won een opdracht daartoe van de gemeente Almere. Een ontwerpbureau maakte een plan en het bedrijf van Blommers zorgde ervoor dat dat idee technisch mogelijk werd gemaakt. "We verstoppen de garage onder een nieuwe duin", zegt Blommers. "En daar komen allerlei planten en bomen op te groeien, zodat het er uit ziet als een natuurlijk duin."

Piepschuim
Dat lijkt makkelijk, maar dat is het niet. "Het dak van de garage simpelweg volstorten met zand gaat niet", zegt Blommers. Al dat zand zou veel te zwaar worden voor het dak van de garage. En dus wordt er een landschap gebouwd van lichte materialen. "Dat doen we met grote blokken polystyreen oftewel piepschuim."

Op het dak van de garage worden 16.000 van die blokken piepschuim zo verwerkt dat er een natuurlijk landschap ontstaat met heuvels en kuilen. "Daaroverheen storten we dan achtduizend kuub zand." Speciale tussenlagen met daarin drainagesystemen zorgen ervoor dat water wordt opgevangen zodat planten er goed kunnen groeien. De parkeergarage ligt ingebed tussen een aantal hoge woontorens. Het is de bedoeling dat die bewoners vanaf hun balkon uitkijken op een klein natuurgebiedje met uitbundige duinflora.

Tijdens het werk wordt ermee rekening gehouden dat de blokken piepschuim niet uit elkaar vallen tot kleine bolletjes. Dat kan namelijk schadelijk zijn voor het milieu. De blokken worden op maat gemaakt en verpakt. Daardoor kunnen de piepschuimbolletjes niet zomaar Almere Duin inwaaien.

"We werken er aan met een team van tussen de tien en de vijftien man", zegt Blommers. "We verwachten klaar te zijn in januari 2022."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel