Invulling woontoren Floriade op losse schroeven

ALMERE • Vr 10 september 2021 | 13:16 • Vrijdag 10 september 2021 | 13:16

Woontoren Flores, die een belangrijke rol moet spelen tijdens de Floriade 2022 in Almere, wordt niet gebruikt zoals oorspronkelijk bedacht. Dat melden twee betrouwbare anonieme bronnen.

Het was de bedoeling dat exposanten van de wereldtuinbouwtentoonstelling zouden overnachten en vergaderen in het gebouw. Op de bovenste verdieping van de woontoren zouden een restaurant en een uitkijkpunt komen.

Twee anonieme bronnen, bekend bij 1Almere en Omroep Flevoland, melden dat er problemen zijn bij de invulling van de toren. Volgens die bronnen zou de verhuur van de appartementen aan Floriade-deelnemers niet doorgaan, en komt er ook geen restaurant op de bovenverdieping.

Hoe reageren de gemeente Almere en de Floriade BV?
De Floriade BV bevestigt dat er nog wordt gesproken over de invulling van Flores. Wat er precies aan de hand is, wil een woordvoerder niet zeggen. "Wij werken de komende maanden hard aan de verdere voorbereidingen van de Expo. Verschillende onderdelen van de Floriade worden de komende periode ingevuld en uitgewerkt, zo ook het gebruik van woontoren Flores. Over de resultaten van dit soort bedrijfsvoeringsprocessen zullen we communiceren, niet over de processen zelf."

De gemeente Almere wil ook geen details geven en laat alleen weten het gesprek niet via de media te willen voeren. "Het gesprek loopt nog en er zijn geen conclusies getrokken", aldus een woordvoerder van de gemeente.

PVV Almere vreest leegstand toren
Ook in de Almeerse politiek zijn signalen binnengekomen over de problemen met Flores. De PVV laat weten schriftelijke vragen te stellen. "Ik heb begrepen dat de toren leeg komt te staan tijdens de Floriade en dat er wel huur betaald moet worden voor de toren aan eigenaar Amvest. Maar dan staan er geen huurinkomsten tegenover. Ik wil weten wat dat voor het financiële plaatje van de Floriade betekent", vertelt fractievoorzitter Toon van Dijk.Daarnaast maakt Van Dijk zich zorgen over de uitstraling van de Floriade: "Als ik op de website kijk staan er grote plannen. Straks staat er gewoon een lege betonnen kolos. Wat betekent dat voor de uitstraling van de Floriade?"

Twee maanden geleden publiceerde de Floriade onderstaande video waarin nog volop werd gesproken over de invulling van de toren.

De bouw van de toren is op dit moment gaande, het hoogste punt is inmiddels bereikt. Na de Floriade komen er 80 huurappartementen in. Eigenaar Amvest wil niet op vragen reageren en verwijst door naar de Floriade BV.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel