Geschiedenis voormalige luchtwachttoren nu zichtbaar

URK • Za 11 september 2021 | 15:40 • Zaterdag 11 september 2021 | 15:40

Het fundament van de voormalige luchtwachttoren op Urk is sinds zaterdag voorzien van een informatiebordje. Vanuit de toren werd tijdens de Koude Oorlog het luchtruim afgespeurd naar vijandelijke vliegtuigen uit de Sovjet-Unie. Begin dit jaar werd het fundament bij het Kerkje aan de Zee hersteld, zodat iedereen kon zien waar de toren stond. Wethouder Freek Brouwer deed de onthulling.

De luchtwachttoren, codenaam 6K1 of wel 'Karel 1', was onderdeel van een netwerk van 276 uitkijkposten verspreid over het land. Vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst keken of vijandelijke vliegtuigen lager vlogen dan de radar kon waarnemen. De toren is 10 jaar in gebruik geweest. In 1964 is besloten de Luchtwachttoren af te breken. Door de verbeterde radar was het niet langer meer nodig om op zicht vliegtuigen in de gaten te houden.

Bron:Urker Volksleven, mei 2016

Na de sloop bleef het fundament liggen, maar raakte overwoekerd. Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder en Stichting Canon De Noordoostpolder namen het initiatief om het fundament met sierbestrating te herstellen. Op het informatiebordje is de geschiedenis van de luchtwachttoren te lezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel