Van matras naar olie, naar nieuwe matras

LELYSTAD • Ma 13 september 2021 | 22:05 • Maandag 13 september 2021 | 22:05

Op bedrijventerrein Oostervaart in Lelystad is de eerste paal geslagen van een nieuwe recyclingfabriek voor oude matrassen. Hier kan straks ook het schuim uit matrassen op een innovatieve manier worden verwerkt.

De nieuwbouw komt pal naast de oude fabriek van RetourMatras te staan waar al jaren matrassen worden gerecycled. "Ik ben inmiddels 71 en ik vind het fantastisch", zegt oprichter Nanne Fioole die elf jaar geleden met zijn bedrijf begon. "We gaan het kraken en terugbrengen naar olie, naar polyol. Dat is echte recycling, want daar kan je een nieuwe matras van maken."

Nu wordt het schuim van de matrassen tot kleine stukjes gesneden en veelal gebruikt als isolatiemateriaal. Het nieuwe recyclingproces gaat verder tot de basis. Fioole: "We maken de eerste honderd procent circulaire fabriek voor de inhoud van een matras. De eerste in de wereld die het op deze manier gaat doen."

De verwachting is dat de nieuwe fabriek in het voorjaar van 2022 kan draaien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel