Recordaantal zeearenden gespot in Oostvaardersplassen

ALMERE • Di 14 september 2021 | 20:29 • Dinsdag 14 september 2021 | 20:29

Vogelliefhebbers kunnen hun geluk niet op; niet eerder zijn er zoveel zeearenden tegelijk gespot in het Almeerse deel van de Oostvaardersplassen. Volgens stadsecoloog Ton Eggenhuizen is dat goed nieuws voor de Almeerse natuur.

De zeearend staat in dit gebied aan de top van de voedselketen en volgens Eggenhuizen is de aanwezigheid van zo’n roofvogel erg gunstig voor de balans van de natuur. "Vanuit de ecologie zijn wij altijd heel blij met dit soort signalen. Het is een teken dat je op gebied van natuurontwikkeling op de goeie weg zit."

Nog steeds zeldzaam
Niet alleen de natuur plukt er zijn vruchten van, ook vogelliefhebbers komen in grote getalen naar de Oostvaardersdijk om het roofdier te spotten. De zeearend is een lange tijd een zeldzame vogel geweest in Nederland. Ondanks dat de zeearend vaker wordt gespot dan vroeger is het in verhouding tot andere roofvogels nog steeds een bijzondere en zeldzame verschijning.

"De totale populatie in een jaar wordt op 100 dieren geschat. Dat is nog steeds heel weinig. Als je dan bedenkt dat twintig procent van die hele populatie hier in de Oostvaardersplassen zit, dan is dat wel heel bijzonder. Daar komen heel veel vogelaars op af."

Visbuffet voor de zeearend
Het spot-record in de Oostvaardersplassen staat op dit moment op achttien zeearenden tegelijk. Dat dit stukje Almeerse natuur populair is bij de roofvogel, is te danken aan het vele voedsel dat voor het oprapen ligt.

"Het water van de plassen hebben ze op een kunstmatige manier laten zakken. Dit doen ze om een nieuw rietmoeras te maken. Op dit moment is het een grote moddervlakte waar heel veel vogels op zitten", aldus Ton Eggenhuizen.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel