Keuze voor nieuw afvalsysteem lijkt te ingewikkeld voor gemeenteraad

ALMERE • Vr 17 september 2021 | 6:12 • Vrijdag 17 september 2021 | 6:12

Het lukt de gemeenteraad van Almere maar niet om een knoop door te hakken over de toekomstige afvalinzameling in de stad. Het lijkt erop dat het dossier te ingewikkeld voor raadsleden is om er vat op te krijgen. Hoewel de discussie al jaren duurt en er verschillende onderzoeken zijn gedaan, blijft de raad zich afvragen wat de beste manier van inzamelen is en wat dat mag kosten. Tijdens de Politieke Markt van donderdagavond kwamen daar alleen maar vragen bij.

Het college van burgemeester en wethouders wil dat Almeerders thuis hun afval scheiden. Daarvoor zouden ze verschillende bakken krijgen; één voor plastic, metaal en drankpakken, één voor groenafval, één voor restafval. Als Almeerders dat willen kunnen ze ook nog een vierde bak krijgen voor papier.

Maar een groep inwoners is daar fel tegen en maakt zich al lange tijd hard voor het systeem PMD+. Daarbij mag het restafval bij plastic, metaal en drankpakken. Na de inzameling wordt het machinaal weer van elkaar gescheiden. Voorstanders van deze aanpak zijn een burgerinitiatief gestart en heeft de lokale politiek meermaals geprobeerd over te halen om voor dit systeem te kiezen.

Door de hoeveelheid informatie die er inmiddels is uitgewisseld, en de verschillende argumenten die worden gebruikt, ervaart de gemeenteraad het op dit moment als erg complexe materie. De raad roept daarom de hulp in van de accountant die voor de gemeenteraad werkt. Raadsleden hopen dat hij duidelijkheid kan verschaffen over wat de beste methode voor afvalinzameling is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel