Gemeente wil boerderij kopen voor werelderfgoedcentrum

SCHOKLAND • Wo 22 september 2021 | 19:31 • Woensdag 22 september 2021 | 19:31

De gemeente Noordoostpolder wil bijna zeven ton uittrekken voor de aankoop van een boerderij op Schokland. Op die locatie moet een werelderfgoedcentrum van UNESCO komen. Vanuit dit centrale punt kunnen bezoekers dan Schokland verkennen en meer te weten komen over de ontwikkeling van Noordoostpolder.

Het centrum zou in en om de boerderij moeten komen, zodat bezoekers het voormalige eiland nog beter kunnen beleven. Directeur Marcel Jansen van het Cultuurbedrijf heeft ideeën om belangstellenden rond te leiden via een app met augmented reality. Daarmee creëer je een virtuele laag over de werkelijkheid. "Heel veel van de verhalen liggen verborgen in de grond of zijn vroeger gebeurd", zegt hij.

De gemeente Noordoostpolder gaat, samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, bekijken of het centrum op die locatie kan komen. Het moet wel voldoen aan de voorwaarden van UNESCO. Jansen hoopt dat de boerderij intact kan blijven om het verhaal na de drooglegging duidelijk te maken. "Een klein voorbeeldje is dat ik het heel leuk zou vinden dat we veel meer laten zien wat hier op innovatief gebied gebeurt in de land- en tuinbouw met voedsel."

Samen met Cultuurbedrijf Noordoostpolder en natuurbeheerder Flevolandschap wordt bekeken of het centrum in de boerderij gehuisvest kan worden. Ook bestaat de mogelijkheid dat de gemeente Noordoostpolder de boerderij weer verkoopt. Het duurt naar verwachting nog een paar jaar voordat het werelderfgoedcentrum er staat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel