Zorgen over zonnepanelen op landbouwgrond

FLEVOLAND • Do 23 september 2021 | 0:43 • Donderdag 23 september 2021 | 0:43

Een aantal fracties in Provinciale Staten maakt zich zorgen over hoe het verder moet met de aanleg van zonneparken in Flevoland. Dat bleek woensdagavond tijdens een commissievergadering.

Aanleiding van de bespreking in het provinciehuis was een evaluatierapport over hoe de provincie en de zes Flevolandse gemeenten de afgelopen jaren zijn omgegaan met het plan om op maximaal duizend hectare zonneparken aan te leggen. Destijds is afgesproken dat er een evaluatie zou komen nadat de eerste 500 hectare grond is afgegeven. Op basis van de evaluatie zou gekeken worden welke lessen getrokken moeten worden voor de tweede fase.

'Niet op landbouwgrond'
Sommige fracties gaven aan niet blij te zijn met de gang van zaken. Vooral de aanleg van zonnepanelen op vruchtbare landbouwgrond baart zorgen. Volgens Henri van Ulsen van collegepartij de VVD is 62 procent van de zonnepanelen toch aangelegd op landbouwgrond. Van Ulsen herhaalde het standpunt van zijn partij dat er geen zonnepanelen mogen komen op landbouwgrond. Collegepartijen hebben daar volgens hem eerder afspraken over gemaakt en zij moeten zich daaraan houden.

Ook oppositiepartij SGP is niet te spreken over het feit dat twee derde van de zonnepanelen toch op landbouwgrond is aangelegd. Tijdens de bespreking pleitte Sjaak Simonse voor een beslismoment waarop Provinciale Staten zich kunnen uitspreken over de tweede fase. Simonse wil liever dat de tweede 500 hectare grond van tafel gaat, maar wil eerst weten hoe Gedeputeerde Staten denkt over zijn plan voor een beslismoment.

De bedoeling is nu dat het College van Gedeputeerde Staten met een voorstel komt over het tweede deel van het plan. Dan praten statenleden opnieuw over het plan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel