Groene Buur wil 50 'boomtuintjes' aanleggen

ALMERE • Zo 26 september 2021 | 9:12 • Zondag 26 september 2021 | 9:12

Groene Buur Almere wil op 9 oktober in de stad vijftig 'boomtuintjes' aanleggen. Groene Buur is een door de gemeente gesteund initiatief om Almeerse wijken groener en insectvriendelijker te maken. In verschillende wijken zijn groenambassadeurs aanwezig die buurtgenoten advies geven en ook voor materiaal zorgen.

De geplande boomtuintjes moeten komen op zogenoemde boomspiegels. Dit zijn de kleine stukjes grond rond een boom waar vaak niets op groeit. Met het aanleggen van de boomtuintjes wil Groene Buur de boel opfleuren en tegelijkertijd zwerfafval tegengaan.

De boomtuintjes moeten gaan bestaan uit planten en bloemen die goed zijn voor bijen en vlinders. Op pleinen en op stoepen worden bomen vaak geplant met een ronde of vierkante 'spiegel': een stukje opengelaten grond waar geen tegels liggen.

Projectleider van Groene Buur Almere Sacha de Ruiter wil de inwoners van Almere graag bewust maken van de mogelijkheid om de stad groener te maken op een kleine manier. "In de boomspiegels ligt meestal afval", legt De Ruiter uit. "Of je vindt er hondenpoep. Boomtuintjes zien er fleurig uit en houden zwerfafval tegen. We hopen mensen bewust te maken van het feit dat mensen overal iets groens kunnen maken."

'Guerrilla Gardening'
"Het is een idee dat al jaren door Almere gaat", aldus De Ruiter. "We hebben met de buren allemaal zaden verzameld. Het idee komt ook voort uit het budget van de Floriade Parade." Groene Buur vroeg duizend euro aan om de tuintjes aan te leggen. De Ruiter noemt het 'guerrilla gardening': "Eigenlijk onderhouden we de tuintjes buiten de lijnen van de gemeente. Als je een boomspiegel ziet, kun je deze adopteren en zelf bijhouden. Wil je het niet meer, dan neemt de gemeente het weer over." Volgens De Ruiter zijn de boomtuintjes die er nu al zijn een succes: "Mensen kijken toch om, omdat het er leuk uitziet. We hopen dat mensen het zelf ook gaan oppakken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel