Floriade wordt geopend door koning

ALMERE • Ma 27 september 2021 | 14:18 • Maandag 27 september 2021 | 14:18

Koning Willem-Alexander gaat de Floriade in 2022 openen. Dat maakt commissaris-generaal Annemarie Jorritsma bekend. Jorritsma zegt dat de officiële opening van de Floriade op 13 april is. Op 14 april gaat de wereldtuinbouwtentoonstelling open voor het publiek.

Dat de koning de Floriade zou gaan openen, was al een tijd publiek geheim in Almere. Jorritsma is nu de eerste die het nieuws ook daadwerkelijk bevestigt.

Jorritsma ziet af van vergoeding
Als commissaris-generaal is Jorritsma verantwoordelijk voor het uitnodigen van landen om deel te nemen aan de Floriade. Daarnaast ontvangt zij namens de Nederlandse overheid andere landen op de Floriade. Daarvoor heeft ze vanaf 1 januari 2022 recht op een vergoeding tussen de 7312 en 9757 euro per maand.

Daar ziet de oud-burgemeester van af. "Ik ben al deze zomer tot de conclusie gekomen dat het niet nodig is, dus ik ga het ook niet doen. Er zijn heel veel vrijwilligers en die doen het ook allemaal voor niets. Ik sluit mij graag aan bij die vrijwilligersgroep."

Jorritsma heeft zelf altijd aangegeven nog niet te weten of ze de vergoeding zou accepteren. Ook minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft inmiddels in de Staatscourant bevestigd dat de Almeerse geen vergoeding zal ontvangen. Het uitgespaarde salaris van Jorritsma gaat niet naar de Floriade, maar blijft in kas van het ministerie.

'Noodtempo'
Er moet nog wel wat gebeuren voordat in april de expo kan starten, zegt Jorritsma. "Alle deelnemende landen moeten nu hun gebouwtje gaan bouwen. Daar is soms vergunningverlening voor nodig. Dat moet echt in een noodtempo gebeuren."

Dat het in sommige gevallen langer duurt voordat er met de bouw begonnen kan worden heeft volgens Jorritsma te maken met de Nederlandse wetgeving. "Die buitenlandse deelnemers zijn niet allemaal gewend aan onze Nederlandse bureaucratie. Dus daar moeten we waarschijnlijk een beetje spoed achter zetten. Het moet allemaal klaar zijn op 13 april als de koning het komt openen."

Dit artikel is geschreven door verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel